Нині утверджується матеріалістична релігія здоров’я – єпископ Шнайдер
  • Чтв, 08/07/2021 - 22:37

Епідемія COVID-19 засвідчила формування своєрідної релігії здоров’я, вважає відомий католицький ієрарх Атаназій Шнайдер.

 

Даючи інтерв’ю під час перебування у Франції, єпископ Шнайдер сказав, що коронавірусна криза супроводжується «релігією тіла або ж релігією тілесного здоров’я».

На думку єпископа, ця релігія випливає з виключно матеріалістичного підходу до життя. «Значна частина населення дозволила себе залякати, тому що і раніше жила баченням одного лише тіла, а не духовності, вона не мала бачення того, що існує ще й вічне життя, що існує безсмертя душі. Це була демонстрація стану нашого суспільства, повністю матеріалістичного і такого, що живе в новій релігії», – сказав владика Шнайдер.

 

Водночас Атаназій Шнайдер, який є єпископом-помічником Астани, похвалив ревність частини французьких католиків. «Під час локдауну мене вразив приклад французьких католиків, коли вони мирно протестували проти цих свавільних заходів – заборони богослужіння. Ми бачили багатьох католиків у різних місцях Франції, які привселюдно молилися на вервиці – просто на тротуарах, стоячи на колінах, із молоддю, з дітьми… Я не знаю у Європі жодного іншого прикладу такого дуже сильного способу виразити вірність поклонінню, недільній Месі, під час локдауну», – сказав владика.

 

Єпископ пов’язав цю вірність із мученицькою спадщиною французької Церкви, зокрема часів революційного терору.

 

«Зараз ми можемо помітити, що у Франції існують громади, хоч і невеликі, які намагаються зберегти цю віру, цю вірність католицькій релігії, і передати її молодшим поколінням. Це ознака надії», – додав ієрарх.

 

Маючи досвід життя за умов антирелігійних переслідувань у СРСР, єпископ Шнайдер також прокоментував можливість зростання переслідувань у Європі. З одного боку, він закликав докладати всі належні зусилля задля захисту релігійної свободи. З іншого – припустив, що ситуація радикального обмеження релігійного життя таки настане.

 

«Можливо, настане час, коли католики знову будуть ізольовані, дискриміновані. Я не думаю, що це буде пряме, криваве переслідування, як це було під час Французької революції. На мою думку, існує ймовірність того, що католики будуть ізольовані, дискриміновані в суспільному житті та у своєму професійному житті через свою відданість вірі», – зазначив єпископ.

 

Джерело: Політична Теологія