Тихон Аматунтський
  • Птн, 28/06/2013 - 23:48

Єпископ (бл. 425), народився в сер. IV ст. на о. Кіпр у м. Аматунт (сучасний Лімасол) в благочестивій християнській сім'ї. Його батько випікав і продавав хліб. Тихон був милосердний до бідних, часто роздавав їм хліб, не беручи жодної плати. Одного разу батько дорікнув за це синові, на що той відповів: «Той, хто дає Богу -  отримує сторицею». Твердо вірячи в це, хлопчик привів батька у порожні житниці. Але Господь не посоромив віри боголюбивого хлопця: житниці виявилися повні зерна.

З юних років Тихон вивчав Святе Письмо, а досягнувши повноліття, був прийнятий читцем до церкви. Мемнон, єп. Аматунтський, бачачи богоугодне життя Тихона, поставив його на диякона. По смерті Мемнона Аматунтського християни обрали св. Тихона його наступником на Аматунтську катедру.  Він був висвячений Св. Єпіфанієм, єпископом Кіпрським. У ті часи на Кіпрі було ще багато язичників. Св. Тихон прикладом свого доброчесного життя і невтомною проповіддю навернув до християнства багатьох з них.

Житіє св. Тихона оповідає такий випадок: одного разу святитель, побачивши, як у винограднику обрізають і викидають сухі гілки, зібрав їх і з молитвою посадив у своєму саду. Він просив Господа, щоб Він благословив зростити цей виноград солодким, корисним і обильним. Вже на наступний ранок святитель побачив, що його молитва почута - сухі лози прийнялися і ожили. Довгий час саме на вині, зробленому з цього винограду, в м.Аматунт відбувалася літургія в день пам'яті св. Тихона. Про час смерті йому було відкрито Господом, і святитель помер у глибокій старості.

Літургійний спомин св. Тихона 16(29) червня.