Нок, Марійське серце Ірландії, в очікуванні Папи Франциска
  • Втр, 14/08/2018 - 21:51

Коли недільного ранку 26 серпня Папа Франциск прибуде до Марійського санктуарію в Нок на північному заході Ірландії, він зробить жест, який покоління ірландців здійснюють вже майже півтора століття. Адже у цьому невеликому селі в графстві Мейо пульсує «Марійське серце» ірландського католицтва.

Саме сьогодні, 14 серпня 2018 р., там розпочалася вже 41-ша традиційна Дев’ятниця до Пресвятої Богородиці, яка триватиме до 22 серпня. Її програма передбачає не лише молитовні заходи, але також різні семінари та зустрічі. Цьогорічна тема роздумів «Віра та родина» почерпнута з Апостольського напоумлення Папи Франциска «Amoris Laetitia» у контексті ІХ Всесвітньої зустрічі сімей, яка відбуватиметься в столиці країни місті Дубліні від 21 до 26 серпня.

Об’явлення Пречистої Діви Марії

Згідно з переданням, 21 серпня 1879 року, п’ятнадцять людей, віком від 6 до 75 років, стали свідками появи Пресвятої Богородиці. Під проливним дощем вони побачили на розі церковці Діву Марію, поряд з Якою стояли ще дві постаті, як вважається – святі Йосиф та євангелист Іван. Традиція розповідає, що вірні протягом двох з половиною годин молилися під дощем, не змокнувши, а три постаті, не промовивши жодного слова, зникли.

Через кілька тижнів церковна влада скликала комісію, щоб дослідити цю чудесну подію, яка сколихнула всю Ірландію. Комісія назвала «вірогідними» свідчення очевидців. Так розпочалася надзвичайна історія Нок, що став обов’язковою метою паломництва для ірландців. Щороку санктуарій відвідують один мільйон 500 тисяч прочан.

Історія і сучасність

Із санктурієм пов’язані різні моменти сучасної історії Ірландії. У серпні 1940 року 50 тисяч ірландців взяли участь у паломництві в наміренні миру в світі. З нагоди Марійського року, яким Пій ХІІ проголосив 1954 рік, понад мільйон паломників прибули до Нок, де місцева статуя Пресвятої Богородиці була коронована папськими коронами.

Через сто років після появи Пречистої Діви Марії, поруч з церковцею був споруджений великий санктуарій, наріжний камінь під який 1973 року поблагословив блаженний Папа Павло VI. Він був посвячений через шість років. Споруда спирається на 32 колони, що представляють 32 ірландські графства. Крім центральної структури, комплекс має 5 каплиць, присвячених Найсвятішому Ісусовому Серцю, Пресвятій Богородиці, святому Йосифові, святому апостолові Іванові та святому Колумбанові.

Розвиток Нок, як Марійського серця Ірландії, – заслуга отця Джеймса Горана, настоятеля санктуарію від 1967 по 1986 рік. Він не лише причинився до спорудження сучасного комплексу, але й посприяв спорудженню міжнародного аеропорту.

Візит Івана Павла ІІ

З нагоди сторіччя появи Пресвятої Богородиці, 30 вересня 1979 року санктуарій відвідав святий Іван Павло ІІ. «Щоразу, коли паломник приходить до цього місця, що колись було глухим болотистим селом у графстві Мейо, – сказав він при цій нагоді, – щоразу, коли чоловік, жінка чи дитина збираються у старій церковці появ, чи в новому санктуарії Марії Цариці Ірландії, то це для того, щоб оновити свою віру в спасіння, яке приходить через Ісуса, Який всіх нас перемінив у Божих дітей та спадкоємців небесного царства».

Запланований на останню неділю серпня візит Папи Франциска, без сумніву, запишеться ще одним важливим розділом в історію цього санктуарію.