Нова Дикастерія почала діяти у Ватикані
  • Втр, 03/01/2017 - 13:27

Нова установа Римської курії – Дикастерія по служінню інтегральному розвитку людини - почала працювати з 1 січня 2017 року.

Її очолив кардинал Пітер Тарксон. У рамках реформи Курії вона виникла шляхом злиття існуючих Папських рад: "Iustitia et Pax", "Cor Unum", душпастирства працівників сфери охорони здоров'я та душпастирства емігрантів і подорожуючих. Її секцію по справах біженців очолить сам Папа Франциск. В опублікованому 31 серпня 2016 року Апостольському листі у формі "Motu proprio" зазначається, що "всім своїм існуванням і діяльністю Церква покликана сприяти інтегральному розвитку людини у світлі Євангелія", яке "здійснюється через турботу про безцінні цінності справедливості, миру та створення охорони".

Компетенції нової Дикастерії будуть поширюватися на питання міграції, нужденних, хворих і виключених, жертв збройних конфліктів і стихійних лих, ув'язнених, безробітних та жертв будь-якої форми рабства і тортур.

У статуті установи, затвердженому Папою "ad experimentum", говориться, що секретарем і підсекретарем у ній можуть бути світські віруючі. У документі також підкреслюється тісний зв'язок нової Дикастерії з Державним секретаріатом Святого Престолу, який володіє виключною компетенцією в питаннях, що стосуються відносин з країнами та іншими суб'єктами міжнародного публічного права. Крім того, вона повинна підтримувати тісні зв'язки з Папською академією соціальних наук.

В рамках Дикастерії будуть створені комітети: по справах благодійності, екології, медичних працівників, які будуть діяти у відповідності зі своїми нормами. Дикастерія по служінню інтегральному розвитку людини також буде мати повноваження щодо "Caritas Internationalis" та створення і забезпечення діяльності міжнародних асоціацій і благодійних фондів, у відповідності з чинним законодавством.

Потрібно нагадати, що в рамках реформи Римської курії з 1 вересня 2016 року працює Дикастерія у справах мирян, сім'ї і життя, яка замінила собою Папські ради у справах мирян та у справах сім'ї. Її очолює кардинал Кевін Джозеф Фаррелл з США. Місія установи – розширювати і реалізувати в середовищі Церкви проекти, що стосуються інституту шлюбу та сім'ї, апостольства мирян і захисту життя. З нового року також ватиканські засоби масової комунікації зазнають значних змін. З 1 січня 2017 року були об'єднані адміністрації Ватиканського радіо і Ватиканського телецентру. Ці раніше окремо існуючі ЗМІ, підлягаючі управлінню Секретаріату у справах комунікації, стануть частиною Римської курії. Реформи, які будуть проходити протягом наступних трьох років, включатимуть в себе, крім Ватиканського радіо і Ватиканського телецентру, всі інші засоби масової комунікації Святого Престолу.