Нова Конституція Єгипту заснована на «позитивній дискримінації» християн
  • Чтв, 05/12/2013 - 12:01

Представлена законодавчими зборами нова Конституція Єгипту включає в себе статті, що гарантують, серед іншого, свободу віросповідання і культу, право християн будувати храми та інші будівлі, квоти в парламенті та місцевих органах влади для християн, жінок і людей з обмеженими можливостями. Однак, на думку представника Католицької Церкви Єгипту священика Грейча Рафіка, законопроект все ж «відстає від очікувань християн», пише AsiaNews.

Суперечки навколо нової Конституції Єгипту ведуться ще й тому, що вона надає широкі права військовим і тимчасовому уряду. Зокрема, вона закликає ввести військові суди проти тих, хто нападає на військових.

Грейс Рафік вважає, що надані християнам квоти є «позитивною дискримінацією». Вони пропонують християнам можливість бути обраними до парламенту і брати участь у місцевих органах влади, але при цьому йдуть врозріз з принципом політичної та соціальної рівності християн з мусульманами.

Нова Конституція Єгипту буде мати сенс тільки в тому випадку, якщо вона буде впроваджуватися в життя, додає священик. На його думку, відкритим залишається питання: нова Конституція розроблена для того, щоб догодити всім чи її використовуватимуть як законодавчий інструмент, щоб змінити країну?

Загострені після повалення Мурсі міжрелігійні зіткнення в деяких регіонах не затихають і донині. Зокрема, 28 листопада в Ваборі, (Мінья, Верхній Єгипет) група мусульман розгромила будинки і магазини, що належали коптам. Ісламістів змогла зупинити тільки поліція. Ніхто заарештований не був.

За матеріалами www.sedmitza.ru