Нова статуетка Богородиці з'явиться у Ватиканських садах
  • Нед, 24/08/2014 - 00:08

28 серпня 2014 р. у Ватиканських садах буде встановлена статуетка Божої Матері Милосердя з Ель Кобре - покровительки Куби і всіх кубинців. Йдеться про маленьку стилізовану копію фігурки, оригінал якої зберігається в марійському санктуарію в Сантьяго-де-Куба. Вона користується великою шаною у кубинських католиків, а також представляє значну цінність для національної історії острова. На церемонії встановлення фігурки буде присутній архиєпископ Сантьяго-де-Куба Діонісій Гарсія Ібанес, інші кубинські єрархи, а також керівництво Держави Ватикан і дипломати.

Перед статуеткою Богоматері Милосердя з Ель Кобре в Сантьяго-де-Куба молилися два Понтифіки: св. Іван Павло II в 1998 р і Бенедикт XVI в 2012 р. Опікуном Куби її оголосив Бенедикт XV в 1916 р, а коронована папським коронами вона була в 1998 році.

Традиція оповідає, що статуетка Божої Матері була виявлена трьома підлітками в водах Нейпської бухти близько 1612р.  Молоді добувачі солі опинилися в морі під час бурі і ревно просили Діву Марію про порятунок. Коли буря закінчилася, вони побачили на хвилях суху фігурку Богоматері, прив'язану до дошки, на якій було написано: "Я Матір Милосердя".

В Ватиканських садах знаходиться кілька скульптур, санктуаріїв і гротів, присвячених Діві Марії. Серед них бронзова копія ікони Матері Божої Ченстоховської, яка є покровителькою ватиканського геліапорта та ікони Богоматері Доброї Поради з Женаццана, грота Богоматері Лурдської і Матері Божої Опіки, яка була виготовлена в 1917 р з ініціативи Бенедикта XV. У 2013 р. тут була встановлена копія скульптури Богоматері з Суяпи, покровительки Гондурасу.