Нове дослідження: гормональна контрацепція впливає на структуру і функціонування мозку
  • Чтв, 03/09/2020 - 14:50

Серед іншого, стало відомо, що використання засобів контролю народжуваності у віці статевого дозрівання впливає на структурні зміни у тих ділянках мозку, що відповідають за емоції і пам’ять.

Нове дослідження, проведене в Університеті Оттави, показало, що використання гормональної контрацепції впливає на зміни в структурі жіночого мозку і його функціонування.

Про результати дослідження, опубліковані в науковому журналі «Hormones and Behavior», розповіла його авторка Нафісса Ісмаіл:

«Мільйони жінок в усьому світі використовують оральні контрацептиви, зазвичай починаючи від періоду статевого дозрівання. Ми дослідили їхню реакцію на стресові ситуації, структуру і функціонування мозку, з допомогою Тріер-тесту на соціальний стрес та магнітно-резонансної томографії (МРТ). Отримані результати показали, що використання оральної контрацепції в період статевого дозрівання спричиняє притуплення стресостійкості та змінює активацію мозку під час обробки робочої пам'яті».

За словами професорки, «використання оральних контрацептивів також пов’язане із значними структурними змінами в тих ділянках мозку, що відповідають за пам’ять і емоційні процеси».

«Оральні контрацептиви є комерційно доступними  впродовж останніх 60 років, і зараз ними користуються близько 150 мільйонів жінок в усьому світі. Однак, дуже мало відомо про їхні поведінкові і нейрофізіологічні наслідки, особливо в період статевого дозрівання – вирішального періоду розвитку», - пояснює п. Ісмаіл. – «Ми хотіли дослідити якими є наслідки впливу оральних контрацептивів на структуру і функціонування мозку, особливо у тих жінок, які почали використовувати їх в період статевого дозрівання».

В рамках дослідження 75-ти жінкам провели тест на робочу пам’ять, когнітивну систему, призначену зберігати інформацію тимчасово, що дозволяє зберігати щось у пам’яті, займаючись чимось іншим. Окрім того, ще 140-ка жінкам провели Тріер-тест на соціальний стрес – лабораторний тест, призначений для збільшення рівня стресу у час, поки учасники виконують математичні вправи чи проголошують промову. Жінки, котрі почали вживати оральні контрацептиви в період статевого дозрівання мали «притуплену» реакцію кортизолу на стрес-тест.

Як зазначалось раніше, використання оральних контрацептивів в період статевого дозрівання також впливає на структурні зміни тих ділянок мозку, що відповідають за емоції та пам’ять. За словами п. Ісмаіл, це «може утворювати нейронний механізм, що є причиною того, що в деяких жінок розвиваються розлади настрою внаслідок використання оральних контрацептивів». Вона додала: «Одним з варіантів є депресія. Деякі жінки скаржились на симптоми депресії під час використання оральних контрацептивів. Нам слід це розуміти і говорити про це з лікарями, якщо відчуваємо ці симптоми».

Існують численні побічні ефекти гормональних контрацептивів, включаючи різноманітні психологічні ускладнення. Багатьох жінок не інформують про ризики, незважаючи на те, що деякі побічні ефекти – як, для прикладу, утворення тромбів – можуть бути смертельними.