Нове видання про патріарха Йосифа Сліпого серед найкращих книг Форуму видавців' 2016
  • Нед, 18/09/2016 - 17:09

15 вересня, під час урочистої церемонії відкриття 23-го Форуму видавців у Львові, традиційно були оголошені найкращі книжки Форуму. Цього року їх було 23. Серед них – нове двотомне видання «Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство» авторства Ірини Іванкович.

Публікація, присвячена п'ятиріччю Центру студій спадщини патріарха Йосифа Сліпого, що діє при Релігійному товаристві українців-католиків «Свята Софія» США, побачила світ у львівському видавництві «Артос» при Фундації «Андрей». У церемонії нагородження, яка відбулася у Львівському оперному театрі, узяв участь директор видавництва Михайло Перун.

Перший том – це двомовне (українсько-англійське) наукове дослідження літературних видноколів владики Йосифа, впливу літератури на формування його особистості та гомілетичного стилю. Авторка подає хронологічно усистематизовний аналіз поглядів патріарха на давню українську та діаспорну літературу, а також висвітлює його думки про о. Маркіяна Шашкевича Тараса Шевченка, Івана Франка, як і багатогранне ознайомлення із зарубіжною літературою. Крім того, у праці розглянуто діяльність літературно-наукового журналу «Дзвони», засновником якого був Й. Сліпий, а також літературний вимір творів Блаженнішого. Окрему увагу відведено образу патріарха Йосифа Сліпого в красному письменстві. Передмову до книги написав академік Степан Павлюк, вступну статтю – піонер у царині дослідження цієї теми академік Леонід Рудницький. За його словами, «студія І. Іванкович подає нове насвітлення ґенези і розвою світогляду Йосифа Сліпого і виказує певні виміри його особистості. У цій праці висвітлено не тільки глибину любові Блаженнішого до літератури, особливо до поезії, але й показано широкий діапазон його інтимного знання культури західного світу та її значення для християнства». На думку авторки, праця «Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство» дає можливість по-іншому поглянути на особу Блаженнішого Йосифа: не в контексті догматичних чи sensu stricto наукових богословських праць, а із площини, де зливаються в одне ціле «відчуття правди, добра та краси».

Другий том – це  нова антологія літературних творів, присвячених архиєрею, що їх зібрала та упорядкувала І. Іванкович. Книга під назвою «Сидячи на санях» є вже не науковим, а літературним трактатом про життя й особу патріарха. Зібрані в цій публікації поезія та проза, написані в Україні, у США, в Канаді, у Великобританії, в Польщі, в Аргентині та в Австралії в різний час, були попередньо друковані в материкових та в діаспорних часописах чи й виходили окремими публікаціями, копії яких зберігаються в Центрі студій спадщини Блаженнішого Йосифа. В антології надруковано п’ять десятків поезій близько сорока українських материкових та діаспорних авторів, пісні, прозові твори, сценарії, поезії польською та іспанською мовами із супутніми перекладами, уривки з англомовного роману Мориса Веста «Постоли рибалки». Вступна стаття належить авторству Високопреосвященного Ігоря (Возьняка), Митрополита Львівського. Книгу доповнено репродукціями картин відомого маляра Юрія Гури та аудіодиском із записом вибраних поезій у виконанні народного артиста України Богдана Козака. На думку упорядниці, в антології «Блаженніший постає перед нами не лише як людина-титан, ісповідник віри чи патріярх Церкви, котрий заслуговує на агіографічне змалювання. Він один із нас: людина зі своїми почуттями, болями, слабкостями і труднощами. Без сумніву, «не був він світло – був лише, щоб свідчити світло» (Йо. 1, 8), – проте, за словами Ярослава Пелікана, «цілий християнський світ – на Сході й на Заході – стоїть у боргу перед ним».

Презентації двотомника відбудуться в Україні та в США.

Прес-служба Товариства «Свята Софія» США