Нове законодавство про Губернаторство Держави-Міста Ватикану
  • Птн, 07/12/2018 - 08:58

Спрощення, прозорість, раціоналізація, часткова децентралізація та організаційна гнучкість – це критерії, якими керувався Папа Франциск, здійснюючи реформу управління Держави-Міста Ватикану

Від 7 червня наступного року ввійде в дію новий Закон про уряд Держави-Міста Ватикану. Про це йдеться в Апостольському Листі у формі Motu Proprio Папи Франциска, що оприлюднений у Ватикані 6 грудня 2018 р. та датований 25 листопада, урочистістю Христа Царя.

Реформа з огляду на служіння Церкві

Пояснюючи значення нового законодавства, яке замінить затверджене 2000 року святим Іваном Павлом ІІ, Святіший Отець підкреслює, що від початку свого понтифікату побачив «необхідність комплексної реорганізації Губернаторства Держави-Міста Ватикану», щоби вчинити його «придатнішим до актуальних вимог, до церковного служіння, яке воно покликане надавати місії Римського Архиєрея у світі та особливим інституційним цілям Держави-Міста Ватикану», призначеної «гарантувати осідкові Святого Петра абсолютну та видиму незалежність».

Спрощення та прозорість

Папа Франциск перераховує принципи та критерії реформи, якими є раціоналізація, економність, спрощення, функціональність, нормативна послідовність, прозорість та організаційна гнучкість. Проект готував кардинал Джузеппе Бертелло, Голова Папської Комісії в справах Держави-Міста Ватикану та Президент Губернаторства, разом зі спеціальною робочою групою.

Структурні зміни

У світлі вищесказаного, нове законодавство передбачає зменшення кількості Дирекцій з дев’яти до семи, а кількість Центральних Бюро зменшиться з дотеперішніх п’яти до двох. Створено новий орган – Підрозділ контролю та інспекції, завданням якого буде наглядати за дотриманням законодавства та процедур і давати оцінку ефективності діяльності різних органів. Нове законодавство також схиляється до поміркованої децентралізації, посилюючи відповідальність і повноваження очільників Дирекцій та Бюро.