Нові члени ордену єпископів у Колегії Кардиналів та новий Віце-Камерленг
  • Птн, 01/05/2020 - 16:58
Папа Франциск підніс двох кардиналів до рангу кардиналів-єпископів і призначив нового Віце-Камерленга Святої Римської Церкви.

У п’ятницю, 1 травня 2020 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск вирішив ввести до Ордену Єпископів, прирівнюючи в усьому до кардиналів, які носять титули приміських дієцезій, кардинала Луїса Антоніо Таґле, з титулом Сан-Феліче-да-Канталіче-а-Ченточелле, Префекта Конгрегації Євангелізації народів.

Святіший Отець також підвищив до ранку кардиналів-єпископів кардинала Беніаміно Стеллу, Префекта Конгрегації в справах духовенства, надавши йому титул приміської дієцезії Порто-Санта-Руфіна.

кардинал Беніаміно Стелла і Папа Франциск

кардинал Беніаміно Стелла і Папа Франциск

Крім того, Папа призначив Віце-Камерленгом Святої Римської Церкви архиєпископа Ілсона де-Жезус Монтанарі, Секретаря Когрегації в справах Єпископів.

Колегія Кардиналів

Кожен кардинал, на знак особливої близькості з Єпископом Риму, носить титул однієї з церков Римської дієцезії або стародавніх приміських дієцезій. Згідно з рангу, вони поділяються на кардиналів-єпископів, до яких належать ті, які носять титул приміських дієцезій та патріархи Східних Католицьких Церков, що зберігають титул своїх патріарших осідків, кардиналів-пресвітерів, якими є кардинали, що очолюють місцеві Церкви в світі та носять титул римських храмів, та кардинали-диякони, якими є члени Римської Курії, що носять титули давніх римських дияконій.

Беручи до уваги зростання Колегії, Святіший Отець вирішив розширити склад Ордену Єпископів, ввівши у червні 2018 року до складу кардиналів-єпископів кардиналів П’єтро Пароліна, Леонардо Сандрі, Марка Уелле та Фернандо Філоні, прирівнявши їх в усіх правах до кардиналів, що носять титул приміських дієцезій. Тепер до цього грона приєднався також кардинал Таґле.

Камерленг і Віце-Камерленг Святої Римської Церкви

До обов’язків Камерленга належить адмініструвати матеріальні блага Апостольської Столиці, коли Папа є відсутнім, а також під час вакантності Папського престолу. У випадку смерті Папи саме Камерленг має її підтвердити та займається організацією похорону. До обрання нового Наступника святого Петра, разом з трьома кардиналами-помічниками, які щодня обираються шляхом жеребкування, займається вирішенням поточних справ Церкви. В цьому йому допомагає Віце-Камерленг.

Камерленгом сьогодні є кардинал Кевін Фаррелл, Префект Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя, призначений на це служіння 14 лютого 2019 року. Посада Віце-Камерленга стала вакантною після того, як тодішній її посідач архиєпископ Джамп’єро Ґлодер 11 жовтня 2019 р. був призначений Апостольським Нунцієм на Кубі.