Нові дослідження спростовують «чорну легенду» про Папу Пія XII
  • Нед, 05/03/2017 - 12:32

З нагоди сторіччя єпископської хіротонії Еудженіо Пачеллі в Римі відбувся симпозіум «Пій XII: кінець чорної легенди».

На ньому були представлені результати досліджень, що стосуються допомоги Папи Пачеллі євреям під час нацистської окупації. Близько двох третин від десяти тисяч євреїв, які проживали в Римі під час окупації, були врятовані безпосередньо або непрямим чином Папою Пієм XII і Католицькою Церквою.

Близько 4 тисяч з них ховалися в 235 монастирях Риму, 160 – у Ватикані та екстериторіальних резиденціях, 1600 осіб врятувалися завдяки Делегації допомоги єврейським емігрантам, таємно фінансованій також Католицькою Церквою. В трагічний день 16 жовтня 1943 року, коли були депортовані тисяча сімсот римських євреїв, 245 з них були звільнені завдяки прямому втручанню Папи Пачеллі.

Але ще раніше багато євреїв завдяки Папі змогли втекти зі своїх будинків. Після депортації 198 разів чинився тиск на німецьке посольство і безпосередньо на керівника гестапо Капплера, в результаті чого вдалося звільнити 60 євреїв. Про це розповів автор дослідження диякон Доменіко Оверстейнс.

Нові історичні дані дають змогу здійснити черговий крок у спростуванні «чорної легенди», що з'явилася ще до смерті Папи Пія XII в результаті радянської пропаганди. Міф про Пія XII, який мовчав перед обличчям нацизму, а то й потурав гітлерівському режиму, поширився незважаючи на всі його відозви проти нацизму і в захист миру, як підкреслив кардинал Домінік Мамберті, префект Верховного трибуналу Апостольської сигнатури.

На сьогоднішній день відносно Пія XII йде процес беатифікації, відкритий Павлом VI під час Другого Ватиканського собору. Бенедикт XVI визнав героїчні чесноти Папи Пачеллі, і тепер, як розповів постулатор процесу, священик Антон Вітвер, для зарахування до лику блаженних необхідно тільки підтвердження чуда, здійсненого за клопотанням високоповажного Пія XII.