Нові факти щодо діяльності Папи Франциска в часи аргентинської диктатури
  • Чтв, 26/09/2013 - 15:47

Відкриті нові факти з життя Хорхе Бергольйо, пов'язані з його життям та діяльністю в часи аргентинської військової диктатури.

У той похмурий період навіть багато близьких Бергольйо людей не розуміли його позиції: чому перед обличчям несправедливості й переслідування керівник одного з найбільших і впливових чинів мовчить, чому не скаже всім правду? Подібні питання часто піднімалися на сторінках комуністичних газет на радість аргентинських прихильників диктатури.

13 березня 2013 року, після обрання кардинала Бергольйо на Престол св. Петра, ця тема знову була піднята. Одним з дослідників, який включився в пошук документів проти нового Папи був італійський журналіст Неллі Скава. Однак, на свій великий подив, він виявив зовсім зворотне до того, що шукав. Дослідник виявив, що завдяки тодішньому провінціалу (настоятель провінції) Чину єзуїтів Хорхе Бергольйо в Аргентині була створена справжня підпільна мережа, мета якої полягала в порятунку дисидентів, переслідуваних диктаторським режимом.

Знайдені документи стали основою для книги "Список Бергольйо", яка кілька днів тому з'явилася на полицях книжкових магазинів Італії і отримала назву за аналогією з відомим на весь світ "Списком Шиндлера". У ній зібрані свідчення та історії 192 осіб, врятованих майбутнім Папою.

Більшість розповідей стосується аргентинської столиці, де проживав Хорхе Бергольйо, а також університету "Дель Сальватор", пов'язаного з Чином єзуїтів. Саме тут сорокарічний єзуїт переховував багатьох дисидентів, часто цілі групи, представляючи їх студентами, які проходять духовні вправи. Багатьом з них надалі Бергольйо допомагав покинути країну, будучи переконаним, що убитими "вони не могли б продовжувати свою місію".

Деякі свідки тих подій розповідають, що Бергольйо закликав до більшої обережності, просив не говорити по телефону компрометуючих речей і не писати листів, бо це "не був час гри в героїв". Він діяв обережно і завдяки цьому домагався звільнення багатьох політичних в'язнів, навіть під час приватних зустрічей з високопоставленими представниками режиму.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va