Новий архієпископ Гавани: Церква хоче повернутися до школи і отримати доступ до ЗМІ
  • Срд, 23/11/2016 - 15:35

«Католицька Церква на Кубі хоче мати свої школи або свій простір в межах наявних шкіл, оскільки цього ж хоче значна частина населення», — заявив новий архієпископ Гавани Хуан-де-ла Карідад Гарсіа Родрігес на сторінках єпархіального журналу «Палабра нуева» («Нове слово»).

У 1961 році, на тлі гострих суперечностей з католицькою ієрархією, уряд Фіделя Кастро націоналізував всю освітню систему, відібравши багато шкіл у Церкви. Взявши курс на атеїстичний соціалізм, кубинський режим також закрив Церкві доступ до засобів масової інформації.

Однак сьогодні, зазначає архієпископ Гарсіа, який вступив на Гаванську кафедру в квітні цього року, Церква прагне знову отримати повномасштабний доступ до мас-медіа. Певні послаблення в цій сфері були зроблені в 1998 році, коли «Острів свободи» відвідав Папа Йоан Павло II. Тоді священиків стали час від часу пускати на радіо і показувати по телебаченню, але їм було дозволено говорити виключно на релігійні теми. Новий крок назустріч Церкві комуністичний уряд на чолі якого стояв вже не Фідель, а Рауль Кастро, – був зроблений в 2010 році: католикам повернули частину майна, відібраного в 60-ті роки.

Однак, зазначає столичний архієпископ, влада, як і раніше, вперто не пускають Церкву до шкіл і ЗМІ. «Сьогодні, — пише прелат на сторінках «Палабра нуева», — Церква хоче брати активну участь в освітньому процесі, вчити тим чеснотам, які зможуть виправити вади і будуть сприяти зміцненню гармонії у кубинському суспільстві».