Новий Церковний Осідок Українців в Павії
  • Суб, 28/12/2013 - 13:50

25 грудня у Павії відбулося урочисте відкриття та освячення храму переданого у користування українській громаді. З цієї нагоди, на запрошення нашого духовного провідника отця Олександра Товта, до Павії завітав Апостольський Візитатор для українців в Італії та Іспанії, владика Діонізій Ляхович. За 9 років свого існування громада вперше приймала такого гостя, та й причина його відвідин нині була винятково-особливою: освячення нашої церкви та перша урочиста літургія у українському храмі.

У надвечір’я Різва Христового за григоріанським календарем західної церкви і напередодні нашого свята, владика Діонізій мав зустріч з місцевим ієрархом, владикою Павійської єпархії Джованні Джудічі (Giovanni Giuduci). Спільно з отцем Олександром владики обговорювали основні питання розвитку та покращення співпраці дощо забезпечення духовних потреб українців у Павії та її околицях. Обмінялися єпископи різдвяними привітаннями, після чого співслужили святкову Службу Різдва Христового у кафедральному соборі міста. Владика Діонізій звернувся зі словом до всіх присутніх говорячи про емігранство новонародженого Спасителя, закликаючи всіх в першу чергу зробити свято у своєму серці, щоб з цією логікою любові могти принести свято у родину, у свою парафіяльну спільноту, в те середовище в якому ми живемо. Подякував також владика монсіньйору Джованні Джудічі за надану можливість українській громаді мати свого священика, яким останні 4 роки є отець Олександр Товт, а також за свято до якого готується українська спільнота завтра, до важливої події  – відкриття для нас місця культу, церки, де українці можуть об’єднатися у молитві, де матимуть змогу практикувати свій східній обряд, зростати у любові до своєї церковної традиції та жити свою власну релігійну ідентичність.

У день свята, в урочисто прекрашеній  церкві,  перед початком богослужіння до присутніх звернувся генеральний вікарій Павійської єпархії Адріано Мільявакка (Adriano Migliavacca) говорячи при церкву як про будову і Церкву як Народ Божий. У першому випадку мова йде про церкву-фортецю XIII століття, що має назву святого Юрія Преможця і знаходиться майже у центрі міста і яка сьогодні надається у користування для української громади. У другому випадку мова йде про церкву живу, про людей які її творять – тобто спільноту, яка отримує храм, щоб своєю присутністю і своєю молитвою його оживити, щоб заново омолити вікові мури.

Святкову Архієрейську Літургію, крім деяких місцевих італійських священиків, співслужили також українські душпастирі: о. Юрій Іванюта з Новари, о. Михайло Хром’янчук з Реджіо-Емілія, о. Василь Марчук з Бреші та о. Ігор Голинський з Туріна. Прозвучала думка, що 7 співслужителів біля престолу є ніби прообразом семи Святих Таїн, що через їх вислуження церква веде людей до спасіння. Супроводжував Богослужіння чудовий спів церковного хору під керівництвом пані Наталії Винник.

Після закінчення літургійної частини свята отець Олександр та вся громада отримали привітання від гостей з української спільноти Мілану та представників громади міста Вогера. 

Кожний з присутніх отримав молитовник та пам’ятку з нагоди відкриття та освячення українського храму.  

Парафіяни ж громади Павії приготували для гостей святковий стіл, щоб всі разом за спільною трапезою могли розділити радість такої визначної події.

Тому висловлюємо подяку Господу та радіємо з ласки що Він нею нас обдарував сьогодні, завдячуємо також отцю Олександру за особливими стараннями якого наша громада отримала свій храм. Подяка всім парафіянам, особливо молоді, що доклала чимало зусиль у підготовці та прикрашенні церкви до її урочистого відкриття, жінкам, які приготували спільний стіл та усім, хто молитовно підтримував нас на цьому шляху і тим, хто сьогодні радіє і дякує Господу разом з нами.

Для довідки хочемо зазначити що від сьогодні українська церква у Павії має новий осідок за адресою: via Bernardino da Feltre, 8, 27100 – Pavia; та з наступним розпорядком Богослужінь: неділя – 10.00 год., середа – 14.30, субота – 14.30; свята, що припадають в часі тижня о 14.30.

п.Марина Товт

Джерело: http://pavia.org.ua