Новий документ про свободу релігії
  • Чтв, 02/05/2019 - 22:03

Фахівець з питань міжрелігійного діалогу й екуменізму Ріккардо Буріґана коментує нещодавно опублікований документ Міжнародної богословської комісії про свободу релігії.

«Свобода релігії для добра всіх. Богословський підхід до сучасних викликів» – це назва нового документу, який Міжнародна богословська комісія оприлюднила 26 квітня 2019 р. Документ, що обговорювався під час пленарних засідань комісії від 2014 до 2018 року, зосереджує увагу на таких актуальних питаннях, як право осіб і спільнот на свободу віросповідання, взаємозв’язок між країнами та релігійною свободою, внесок релігійної свободи в сприяння мирові, релігійна свобода в місії Церкви. Основним орієнтиром у написанні документу стала декларація Другого Ватиканського Собору про релігійну свободу «Dignitatis Humanae», яку проголосив Папа Павло VI у 1965 році.

Професор Ріккардо Буріґана, що очолює Центр екуменізму в Італії, в інтерв’ю для Vatican News прокоментував новий документ, зазначаючи, що «в ньому подані богословські роздуми Католицької Церкви про стан релігійної свободи, вказуючи на конкретні середовища, в яких Церква дає свідчення свободи віросповідання, пропонуючи її як стиль життя. Цей документ, за словами професора, продовжує «вчення Церкви останніх років».  

Релігійна свобода – наріжний камінь суспільного життя

Мета написання документу Міжнародної богословської комісії, за словами Ріккардо Буріґана, полягала в тому, аби вказати на важливість поглиблення теми релігійної свободи в умовах нашого часу та показати, що Католицька Церква, разом з іншими християнами, вважає свободу релігії «наріжним каменем суспільного життя». Співрозмовник підкреслив, що документ пригадує про стосунки з політичною владою: «В Католицькій Церкві, – пояснив він, – діалог з політичною владою повинен бути постійним і чесним. Але не можна вимагати в політичної влади, аби вона вирішувала проблеми релігійної свободи, утверджуючи, чи заперечуючи її. Принцип релігійної свободи не слід константувати, а ним потрібно жити й давати можливість іншим втілювати його в життя».

Можливість розглядати важливі для людства питання

Ще одна тема документу – це дотримання релігійної свободи в певних спільнотах. У документі зазначається, що релігійний досвід зберігає вимір реальності, в якому суспільне співжиття стикається і вирішує суперечливі питання, якими цікавляться всі люди (любов і смерть, добро і зло та ін.). За словами професора Ріккардо Буріґана, документ нагадує, що не тільки численні християни не мають можливості користуватися релігійною свободою в деяких країнах, але й представники інших релігій переживають ті самі обмеження.  

Уникати ліберального обмеження релігійної свободи

Нещодавно опублікований документ Міжнародної богословської комісії вказує також на небезпеку ліберального обмеження релігійної свободи. Професор Буріґана пояснив, що деякі сучасні країни, де офіційно проголошена релігійна свобода, не захищають її до кінця, виправдовуючись власним уявним нейтралітетом.