Новий душпастирський осередок для вірних УГКЦ у Форальбрегу на заході Австрії
  • Втр, 24/04/2018 - 09:40

У неділю розслабленого (за григоріанським календарем), 22 квітня 2018 року, з благословнення Кристофа Кардинала Шонборна, Ординарія для католиків візантійського обряду в Австрії, та з дозволу єпископа римо-католицької дієцезії Фельдкірх, єпископа Бенно Ельбс, у монастирі капуцинів у місті Фельдкірх була відслужена перша Божественна Літургія для вірних УГКЦ.

Урочисту Літургію очолив генеральний вікарій Ординаріату для католиків візантійського обряду Австрії протоієрей Юрій Коласа. Йому співслужили отець Володимир Волошин – душпастир греко-католиків єпархії Інсбруку, отець Віталій Микитин – душпастир греко-католиків архиєпархії Зальцбурга, та отець Роман Птасюк – священик Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ, докторант Інсбруцького богословського факультету.

На початку Літургії настоятель монастиря капуцинів отець Карл-Мартін Горт привітав всіх присутніх і побажав, щоб це нове душпастирство для греко-католиків у Форальбергу активно зростало і розвивалося.

У проповіді протоієрей Юрій Коласа зауважив, що оздоровлення Ісусом розслабленого чоловіка, котрий хворів 38 років, вчить нас не надто зосереджуватися на собі та власних труднощах. Розслаблений, попри велике бажання зцілення, не зміг розпізнати Господа Ісуса Христа, котрий прийшов, щоб його оздоровити.  На запитання Ісуса: «Хочеш бути здоровим?» - паралізований чоловік відповідає, що не має нікого, хто б міг спустити його у купіль по зрушені води, а коли приходить, то інший вже є там перед ним. Розслаблений занадто зосередився на своїх труднощах, що не бачить перед собою Господа, який і є купіллю зцілення, сказав проповідник.  Отець Коласа закликав всіх присутніх не надто зосереджуватись на собі та своїх власних труднощах, а у всіх обставинах життя шукати зустрічі з живим Богом.

Після закінчення Літургії отець Володимир Волошин, який був активним промотором створення нового душпастирського осередку у провінції Форальберга, подякував місцевому єпископу, отцям-капуцинам, котрі радо прийняли греко-католиків у своєму монастирі і храмі, всім хто допоміг в організації свята, та отцю Роману Птасюку, який буде опікуватись новим душпастирським осередком протягом наступних років.

На Літургії, окрім українських вірних із Форальберга, були присутні греко-католики із Тіроля і Зальцбурга, котрі приїхали, аби підтримати новостворену громаду у Фельдкірх. Місцеві богослови та засновники візантійського хору у Форальбергу – Марія і Норберт Дуфнери, забезпечили першу Літургію чудовими іконами та іншою церковною утварю.

Прес-служба Ординаріату для католиків візантійського обряду в Австрії