Новий інтернет-флешмоб стартує у США
  • Втр, 04/08/2015 - 11:24

Католики Вашингтона сподіваються, що нова благодійна кампанія пошириться так само швидко, як і минулорічний «Ice Bucket Challenge», але тут є маленьке зауваження — цей челендж присвячений Папі.

«Акція “Іди з Франциском” надає людям можливість продемонструвати свою солідарність зі Святішим Отцем і відгукнутись на його заклик занести Христову любов, милосердя і надію до інших, особливо тиx, хто знаходиться на задвірках суспільства. Головна мета — надати змогу всім охочим допомагати іншим, фізично і матеріально. Це й буде нашим подарунком Папі!» — прокоментував нову ініціативу кардинал Дональд Вюрл на прес-конференції з нагоди відкриття кампанії.

До участі в акції запрошені усі, хто хоче своїми вчинками милосердя виявити солідарність із Папою Франциском перед його візитом до Вашингтона у кінці вересня.

Учасники #WalkwithFrancis можуть пожертвувати гроші на доброчинність, більше молитися, робити добрі вчинки або ж пропагувати вчення. Люди оголошують про свої постанови у соцмережах, використовуючи хештеґ #WalkwithFrancis (Іди з Франциском), і після цього кидають виклик іншим.

Постанови можуть бути різними: усе залежить від конкретної людини. Таким чином свідчити про любов до ближніх «просто і зручно, до того ж усе можна легко перевірити», переконаний організатор кампанії о. Джон Енцлер, голова «Католицької благодійності» у Вашингтоні. Під час цієї кампанії організація співпрацюватиме із Вашингтонською архидієцезією.

А тим часом кампанія уже стартує. Серед учасників флешмобу — Кейті Ледекі, яка здобула золото у змаганнях із плавання на Олімпійських іграх 2012 року. Спортсменка обіцяла допомагати різним благодійним організаціям. Тренер чоловічої баскетбольної команди університетy Джорджa Вашингтона Майк Лонерган постановив частіше брати участь у щоденній Євхаристії. А от пітчер команди «Washington Nationals» Крейґ Стаммен обіцяв вивчити напам’ять 5 розділ Євангелія від Матея.

Отець Джон Енцлер сподівається також залучити людей світу бізнесу до допомоги потребуючим. Юридичні фірми, наприклад, могли б забезпечити  безкоштовні консультації, а продуктові магазини й кав’ярні — пожертвувати їжу чи подарункові сертифікати для безпритульних. Навіть міська система громадського транспорту може взяти участь, створюючи спеціальні проїзні квитки для потребуючих.

Отець зазначив, що ця акція нагадує #Ice Bucket Challenge 2014 року, проведену організацією з вивчення аміотрофічного бічного склерозу. Сенс цього флешмобу полягав в обливанні себе відром крижаної води, потім учасник кидав виклик іншим. Якщо ж номiнована особа відмовлялася обливатись, то він чи вона мали жертвувати гроші на вивчення цієї хвороби. У ході акції було зібрано 115 мільйонів долларів. Організатори сподіваються, що сила соцмереж допоможе поширити #WalkwithFrancis з такою самою швидкістю, й інші дієцезії США також долучаться до флешмобу.

Отець Джон Енцлер усвідомлює, що акція може звестися лише до перерахування коштів на благодійність. Проте він переконаний: особисті постанови чинити добро мають значно більшу вагу, позаяк суть акції — висловити повну солідарність із Папою Франциском. Святіший Отець має переконатися вже у вересні: американці підтримують його ідею молитви та служіння.

«Я не можу уявити кращого подарунку для Його Святості», — каже о. Джон Енцлер. Сам він, до речі, також бере участь в акції: священик пообіцяв провести ніч, опікуючись безпритульними.

Тім Брант, національний спортивний коментатор, і кардинал Дональд Вюрл прийняли виклик перед офісом «Католицької благодійності» у Вашингтоні. Тім Брант пообіцяв молитися за Святішого Отця та щодня читати Біблію разом з іншими, особливо зі своєю сім’єю: «Перш за все я маю намір залучити своїх найближчих. Я маю впевнитися, що їхнє духовне життя в порядку». «Також я номіную до участі своїх родичів і друзів. Нам усім слід повернутися до Церкви. Ось справжній виклик!» — заявляє він.

«Ми безперестанку чуємо повідомлення про зменшення кількості християн. Замало людей приходять до храму на недільну Євхаристію, — веде далі він. — Ми щодня читаємо газети й дивимося новини: дуже важко спостерігати за тим, що відбувається у нашій країні й у світі. Багато людей сьогодні живуть у депресії. Я переконаний: варто лиш повірити, що існує хтось більший за них, на кого можна надіятися, щоб дістати полегшу. Саме через це я хочу йти із Франциском! Він — той, на кого можна покластись! І я думаю, що це стане мотивацією не лише для нас, а й для усього світу».