Новий канцлер Німеччини вилучив з тексту присяги згадку про Бога
  • Чтв, 09/12/2021 - 18:46

Новий канцлер ФРН соціал-демократ Олаф Шольц склав 8 грудня присягу у Бундестазі, опустивши з неї згадку про Бога – він став другим канцлером в історії Німеччини після Герхарда Шредера, хто наважився на таку інтерпретацію присяги. Шольц був охрещений в євангелічній Церкві, проте покинув її.

Тепер він характеризує себе як нерелігійну людину. Зазначається, що канцлер заздалегідь повідомив публіку, що не використатиме фразу «і нехай допоможе мені Бог» із присяги. Ця фраза міститься в тексті присяги в Основному законі країни, але її використання залишено на розсуд політика, що дає клятву.

Екс-канцлер Ангела Меркель регулярно використовувала цю фразу. Єдиним канцлером, який опустив її у тексті присяги, був також соціал-демократ Герхард Шрьодер. При цьому він вважає себе віруючим, а відмову від використання фрази пояснював тим, що віра є «особистою справою».

Незважаючи на свою нерелігійність, Шольц постійно наголошує на повазі до християнських цінностей, які, за його словами, вплинули на його становлення.

Депутати німецького парламенту обрали Шольца новим канцлером, він одержав 395 голосів. Його уряд буде гендерно рівним: вісім із 16 міністрів – жінки.

Олаф Шольц 10 грудня здійснить перший закордонний візит до Парижа та Брюсселя, а також зустрінеться з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.