Новий статут Дикастерії в справах мирян, сім’ї і захисту життя
  • Втр, 08/05/2018 - 20:44

У вівторок, 8 травня 2018 р., у Ватикані оприлюднено новий статут Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя – відомства Римської Курії, що від 1 вересня 2016 року поглинуло Папські Ради в справах мирян і в справах сім’ї. З цим відомством також пов’язані Папська Академія «За життя» та Папський Богословський Інститут подружжя та сім’ї ім. Івана Павла ІІ.

Структурні зміни

Головною зміною, впровадженою новим статутом є те, що Дикастерія вже не розділена на три відділи, хоч і збільшуються її завдання. Зменшується також із трьох до двох кількість Заступників Секретаря. Крім того, в світлі «принципів колегіальності, синодальності та субсидіарності», відомство підтримуватиме стосунки з єпископськими конференціями, місцевими Церквами та іншими церковними організаціями, «сприяючи обмінові між ними та пропонуючи свою співпрацю для того, щоб підтримувалися відповідні цінності та ініціативи».

Сприяння мирянам, зокрема, молоді, в Церкві та світі

Статут вказує на те, що завданням Дикастерії є «сприяти покликанню й місії вірних мирян у Церкві та в світі» та пробуджувати у вірних мирян «усвідомлення співвідповідальності, силою Хрищення, за життя та місію Церкви, відповідно до різних харизм, отриманих для спільного зростання, з особливою увагою на особливу місію мирян надихати та вдосконалювати порядок дочасної дійсності».

Новий статут також окремо говорить про уважність до молодих людей, «підтримуючи їхнє прагнення бути протагоністами серед викликів сучасного світу». Промовистим моментом здійснення цього аспекту діяльності є приготування та проведення Всесвітніх Днів Молоді.

Стосунки між чоловіком та жінкою і супровід сімей

Документ зазначає, що Дикастерія намагатиметься поглиблювати «роздуми над стосунками між чоловіком та жінкою у відповідних особливостях, взаємності, взаємодоповнюваності та однаковій гідності», а також робити свій внесок у церковну призадуму про місію жінки в Церкві та суспільстві.

Згадане відомство «розвиває душпастирську турботу про сім’ю, захищає її гідність та блага, що ґрунтуються на подружжі». Серед заходів у цій сфері – організація міжнародних конгресів та подій, зокрема, Всесвітньої зустрічі сімей. З посиланням на 8-й розділ Апостольського напоумлення «Amoris laetitia», статут наголошує на пастирській турботі Церкви також і щодо ситуацій, названих «невпорядкованими».

Захист життя від зачаття до природної смерті й нові ідеології

Новий документ визначає, що Дикастерія «підтримує та координує ініціативи на користь відповідальної прокреації, як також на захист життя від зачаття аж до його природного завершення, пам’ятаючи про потреби людської особи на різних етапах розвитку». Вона також підтримуватиме «організації та асоціації, які допомагають жінкам і сім’ям прийняти та оберігати дар життя, особливо у випадках важких вагітностей, запобігаючи абортам», а також підтримувати ініціативи, «спрямовані на те, щоб допомагати жінкам, які скоїли аборт».

Статут також визначає, що «на основі католицького морального вчення та Навчання Церкви», відомство досліджуватиме й сприятиме формуванню у сфері «проблем біомедицини та права, що стосуються людського життя» та щодо ідеологій, що розвиваються, які стосуються «самого ж людського життя та статі людини».

Новий статут вступає в дію від 13 травня 2018 року на випробувальний термін.