Новий ватиканський «фінансовий закон»
  • Срд, 09/10/2013 - 22:42

8 жовтня 2013 Папська комісія у справах держави-міста Ватикан  схвалила новий закон під номером XVIII. Він встановлює норми у сфері прозорості, контролю та фінансової інформації. Закон № XVIII – це дуже докладний і грунтовний текст, перша частина якого присвячена заходам щодо боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. У ній, між іншим, прописаний обов'язок перевірки фінансових контрагентів за критеріями країни їх походження і типу операцій. Також встановлюється дисципліна міжнародних переказів фондом.

Особлива увага приділяється обов'язкам відповідальних осіб та органів повідомляти про підозрілу діяльність Бюро фінансової інформації, яке в свою чергу має право не тільки аналізувати такі повідомлення, а й проводити відповідне розслідування. Якщо виникає обгрунтована причина для підозри у відмиванні грошей або фінансуванні тероризму, Бюро фінансової інформації відправляє докладну доповідь Промотеру справедливості, а також має можливість призупинити угоди і підозрілі операції на строк до п'яти робочих днів.

Новий закон вводить також механізми нагляду за діяльністю організацій, що здійснюють професійну діяльність фінансового характеру. Йдеться насамперед про тих, хто здійснює фінансову діяльність у вигляді отримання або обміну товарами або послугами від імені та за дорученням третіх осіб.

Закон встановлює заходи проти тих, хто загрожує міжнародному миру і безпеці. Передбачено  створення відповідного списку таких осіб. Відносно них автоматично застосовується заборона на надання товарів, послуг і фінансових коштів. Заходи можуть бути прийняті також щодо осіб, які не внесені до списку, але є підстави вважати, що вони створюють загрозу миру і міжнародній безпеці.

Інші положення регулюють транскордонне переміщення готівкових коштів. Вносити на територію Ватикану і виносити з неї дозволяється суму, яка не перевищує 10 тис. євро.

Чергові норми, що регулюють механізми фінансової безпеки, демонструють прагнення Святого Престолу приєднатися до досягнень міжнародного співтовариства в цій сфері, заявив архиєпископ Домінік Мамберті, секретар Святого Престолу з відносин з державами.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va