"Новомедіа" вимагає заборонити показ програм про екстрасенсів
  • Срд, 02/07/2014 - 11:33

Міжнародна громадська організація «Новомедіа» заявила про неприпустимість засилля програм про екстрасенсів на українському телебаченні.

Зокрема, йдеться про регулярні покази передач «Слідство ведуть екстрасенси» і «Битва екстрасенсів» на телеканалі СТБ. У зв'язку з цим 26 червня організація надіслала лист до державних установ, які здійснюють нагляд за діяльністю засобів масової інформації, з проханням запобігти трансляцію подібних програм.

У заяві Асоціація «Новомедіа» наводиться ряд порушень законодавства даним телеканалом. По-перше, при поширенні і анонсуванні вищеназваних телепередач здійснюється згубний вплив на фізичний, інтелектуальний і духовний стан глядачів (особливо - неповнолітніх). По-друге, здійснюється реклама послуг гадання на масову аудиторію, що також є порушенням норм законодавства. Також показ цих програм робить замах на культурні права глядачів і їхні релігійні почуття. Крім того, порушується законодавство України у сфері захисту суспільної моралі.

«Наслідком такої діяльності телеканалу СТБ є високий рівень деформації духовних, морально-етичних, культурних та інтелектуальних цінностей суспільства. Відповідно це стає загрозою для національної безпеки України. З метою охорони психічного, морального та духовного здоров'я населення показ зазначених гіпнотичних програм має бути припинений», - йдеться у заяві.

Нагадаємо, що Асоціація «Новомедіа» раніше надсилала лист телеканалу СТБ, де просила керівництво телеканалу припинити трансляцію цих передач та надати письмову відповідь (вих. № 011 від 08.04.2014). Проте реакції не було.

Також варто відзначити, Асоціація «Новомедіа» щорічно вручає нагороди журналістам і редакціям за висвітлення вічних цінностей в рамках церемонії Novomedia Awards. Серед лауреатів неодноразово були журналісти та редактори телеканалу СТБ.

Ось текст заяви:

Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення

Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації

Національній комісії із питань захисту суспільної моралі

Генеральній прокуратурі України

 

З А Я В А

 

Останнім часом все інтенсивніше демонструються телепередачі, які чинять негативний вплив на суспільну свідомість. Організовуються телевізійні сеанси гіпнозу із залученням масової аудиторії. Здійснюється систематична трансляція сеансів окультизму і спіритизму. Все це спрямовано діє на позасвідому зміну поведінки глядачів, нав’язує громадянам залежність від споживання послуг гадалок, екстрасенсів, гіпнотизерів, а сама їх діяльність популяризується як необхідна та ефективна допомога при вирішенні проблем.

До передач з негативним впливом на свідомість населення слід віднести «Битву екстрасенсів» та «Слідство з екстрасенсами» на українському телеканалі СТБ.

Телеканал СТБ чотири рази на тиждень з понеділка по четвер о 20:00 транслює телепередачу «Слідство ведуть екстрасенси» та щонеділі о 19:00 – «Битву екстрасенсів». Під час розповсюдження та анонсування вищеназваних телепередач здійснюється згубний вплив, який шкодить фізичному, інтелектуальному та духовному стану глядачів (особливо – неповнолітніх). Цим порушуються пункти 2 і 3 статті 6 та пункт 2 статті 62 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Також в ході показу даних телепередач на порушення статті 21 Закону України «Про рекламу» проводиться реклама послуг з ворожіння та так званого цілительства на масову аудиторію.

У шоу «Битва екстрасенсів» на телеканалі СТБ піддають найглибшому гіпнозу безпосередніх учасників та впливають на підсвідомість широкої глядацької аудиторії. Чітко виділяється популяризація вмінь гіпнотизерів дізнаватись невідоме та впливати на процеси. Як наслідок зростає небезпечна популярність екстрасенсів, особливо серед молоді. Психічний вплив від шоу змушує людей ухвалювати несвідомі рішення.

Варто відзначити, що у передачах часто використовують дітей, зокрема у четвертому сезоні «Битви екстрасенсів», у дітей шукали надприродні можливості ясновидіння та публічно демонстрували це. Таким чином неповнолітніх піддавали негативному психоемоційному та гіпнотичному впливу.

В ході показу гіпнотичних шоу порушуються вимоги пунктів 2, 3 статті 6, пункту 2 статті 62 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та статті 8, 21 Закону України «Про рекламу» - відбувається рекламування так званого цілительства на масову аудиторію.

Згідно пункту 2 статті 4 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» держава повинна створити умови для забезпечення засобами телерадіомовлення культурних потреб громадян. Поза всяким сумнівом показ телепередач «Слідство з екстрасенсами» та шоу «Битва екстрасенсів» порушує культурні права глядачів.

Варто відзначити, що дані телепередачі адресовані обмеженій глядацькій аудиторії, але транслюються у найрейтинговіший вечірній час. Цим завдається величезна шкода духовному, емоційному та фізичному стану дітей і молоді, створюються незручності у здійсненні батьками функцій з виховання дітей. Крім того, порушується законодавство України у сфері захисту суспільної моралі та прав неповнолітніх глядачів. Всупереч статті 28 Конституції України, чисельна аудиторія різного віку без їхньої попередньої згоди піддається гіпнотичному впливу та дослідам над психікою і свідомістю.

Наслідком такої діяльності телеканалу СТБ є високий ступінь деформації духовних, морально-етичних, культурних та інтелектуальних цінностей суспільства. Відповідно це стає загрозою для національної безпеки України (статті 3 і 7 Закону України «Про основи національної безпеки України»).

Показ телепередач «Слідство ведуть екстрасенси» та шоу «Битва екстрасенсів» є зазіханням на права і свободи людей та прямим порушенням статті 68 Конституції України. На підставі статтей 23 та 34 Конституції України, з метою охорони психічного, морального і духовного здоров’я населення показ зазначених гіпнотичних програм повинен бути припиненим.  

Враховуючи негативний вплив телепередач «Слідство ведуть екстрасенси» та «Битва екстрасенсів», їх трансляцію з порушенням законів України та прав людини у сфері суспільної моралі, сімейних цінностей, культури та духовності, а також невідповідність їх змісту інтересам суспільства та меті діяльності телеканалу СТБ, на підставі статті 40 Конституції України та статті 1 Закону України «Про звернення громадян» Міжнародна громадська організація «Асоціація журналістів «Новомедіа» звертається до компетентних і уповноважених державних органів із вимогою усунути порушення законів України, заборонивши показ та трансляцію програм «Слідство ведуть екстрасенси» та «Битву екстрасенсів» на телеканалі СТБ, а також притягнути винних осіб до відповідальності.

Просимо повідомити нас про вжиті заходи!

 

З повагою,

президент МГО Асоціація «Новомедіа» Р. В. Кухарчук

nowomedia.ua