Новопризначені кардинали – свідки мучеництва і милосердя Церкви
  • Нед, 24/06/2018 - 11:47

Як ми вже повідомляли, в неділю, 20 травня 2018 р., після проказування молитви «Царице Неба», Папа Франциск оголосив про скликання Консисторії з нагоди введення в сан 14 нових кардиналів та назвав їхні імена.

Вселенськість Церкви і зв'язок з Петровою столицею

Деякі з майбутніх кардиналів служать у Римській курії, інші – очолюють місцеві Церкви в різних країнах світу, таких як Пакистан, Португалія, Перу, Мадагаскар, Японія. Один з них представляє Католицьку Халдейську Церкву.

Після оголошення імен новообраних кардиналів, Святіший Отець зазначив, що їхнє походження «виражає вселенськість Церкви, яка не перестає звіщати Божу милосердну любов всім людям на землі. А включення нових кардиналів до Римської дієцезії, крім того, виражає неминучий зв'язок між Петровою столицею та місцевими Церквами, поширеними в світі».

Пригадаємо, що Колегія Кардиналів – це дорадчий орган при Папі Римському, який також заступає його в період вакантності Петрового осідку та обирає нового Єпископа Риму під час Конклаву. Членами Колегії Кардиналів є всі кардинали, а колегії виборців – ті, яким на початку конклаву не виповнилося 80 років життя.

Кожен кардинал, на знак особливої близькості з Єпископом Риму, носить титул однієї з церков Римської дієцезії або стародавніх приміських дієцезій. Згідно до рангу, вони поділяються на кардиналів-єпископів, до яких належать ті, які носять титул приміських дієцезій та патріархи Східних Католицьких Церков, що зберігають титул своїх патріарших осідків, кардиналів-пресвітерів, якими є кардинали, що очолюють місцеві Церкви в світі та носять титул римських храмів, та кардинали-диякони, якими є члени Римської Курії, що носять титули давніх римських дияконій.

Мучеництво милосердя

Наші колеги попросили декількох майбутніх кардиналів прокоментувати звістку про їхнє обрання, яка для більшості з них була повною несподіванкою.

Як зазначив архиєпископ Анджело Де Донатіс, Вікарій Папи для Римської дієцезії, він почув цю новину в автомобілі, повертаючись з душпастирської візитації до однієї з римських парафій. «Я слухав молитву «Царице Неба» і вкінці почув цю новину, від якої втратив дар мови».

Запитання журналіста стосувалося слів Вікарія для Римської дієцезії, якими він коментував Апостольське напоумлення «Gaudete et exsultate» під час його презентації, що відбулася у Ватикані 9 квітня 2018 р. Архиєпископ Анджело Де Донатіс тоді зазначав, що мета документу полягає в тому, аби вказати на вічну актуальність християнської святості.

«Тепер Ви покликані до ще більшого свідчення цієї святості», – зауважив журналіст, на що ієрарх відповів, що у цьому йому найбільше допомагає IV розділ Апостольського напоумлення, в якому Папа Франциск вказує на ознаки святості – поміркованість, почуття гумору і відважність. «Я вважаю, що всі ці три речі, – підкреслив новообраний кардинал, – можуть мені допомогти в цей період».

Архиєпископ також зазначив, що кардинальський сан вказує, насамперед, на повноту служіння і на мучеництво. «І навіть, якщо це не є мучеництво крові, – наголосив він, – потрібно щодня жити мучеництвом милосердя, даруючи своє життя іншим».

Близькість до тих, хто страждає

Для Блаженнішого Луїса-Рафаеля Сако, Патріарха Вавилонського Халдейської Католицької Церкви, також було великою несподіванкою почути від Папи Франциска про надання йому кардинальського сану.

«Я дуже вдячний, – наголосив він в інтерв’ю. – Це призначення не є для мене особисто, а для Церкви, яка багато вистраждала, і для Іраку в цей важкий період, для всього народу: як для християн, так і для мусульман. Це підтримка з боку вселенської Церкви і Святого Престолу, це подих надії, спонука до того, щоб прямувати вперед на шляху до примирення в країні».

Блаженніший Луїс-Рафаель зазначив, що відразу після оголошення його призначення, він отримав багато телефонних дзвінків від християн, мусульман, простих людей і урядовців. «Всі мені казали, – мовив він далі, – що це призначення стосується нас усіх, Іраку, також і мусульман. Один мусульманин сказав мені, що це – для всіх, хто вірує в Бога».

За словами Патріарха, такий вияв уваги з боку Святішого Отця до Церков, які страждають, не є чимось новим. «Він є уважним батьком, – додав Блаженніший, – що бачить, хто потребує великої підтримки, такої, як, наприклад, таке призначення. А це означає, що Церква жива, сильна і що необхідно бути витривалими та свідчити Євангеліє».

Свідчення сопричастя і пошук нових форм євангелізації

На запитання про своє призначення до Колегії Кардиналів, архиєпископ Анджело Беччіу, Заступник Державного Секретаря із загальних питань, зазначив, що «покликання кардиналів полягає в тому, щоб бути повністю відданими Папі і бути готовими пролити власну кров у вірності і любові до Церкви». «Ми повинні бути свідками сопричастя і єдності, – додав він, – але також креативними у пошуку правильних шляхів євангелізації».

На думку новообраного кардинала, в контексті поширеної секуляризації, насамперед, в західному світі, потрібно шукати нові форми євангелізації. «Завжди у сопричасті зі Святішим Отцем, – наголосив він, – ми покликані разом з ним шукати оновлення для Церкви».

Служіння бідним

«Це призначення – для бідних і волонтерів, я не маю в цьому жодної заслуги», – такими словами новину про своє призначення на кардинала прокоментував Апостольський Роздавач милостині архиєпископ Конрад Краєвський. Він також додав, що сан кардинала отримав не він особисто, а Апостольський Роздавач милостині, що є так званою «милосердною рукою Папи». В цьому контексті він пригадав також, що перші кардинали були дияконами, тобто тими, хто служив бідним.