Нунцій хорватському суспільству: Папа вас не зрадив
  • Срд, 24/02/2016 - 15:47

Апостольський нунцій у Республіці Хорватія Архиєпископ Алессандро Д’Ерріко у своєму нещодавньому інтерв’ю більшу частину розмови присвятив питанню ватикансько-сербськоправославної комісії стосовно канонізації блаженного кардинала Алойзія Степінца. 

Після того,я к минулого року Папа Франциск замість підписати декрет про проголошення блаженного мученика кардинала Алойзія Степінца, який став символом вірності хорватського народу Апостольському Престолу та опору фашизму й комунізму, створив спільну ватикансько-сербськоправославну комісію, яка покликана дати відповідь на звинувачення Сербської православної церкви на адресу блаженного Кардинала. Хоча ці звинувачення не є нічим інакшим як комуністичним та сербськоправославним оббріхуванням хорватського мученика.

Таке рішення Святішого Отця викликало обурення і відчуття зради у хорватському суспільстві: «Степінцу знову судять вороги, а Папи погодився з цим».

«Святіший Отець добре проінформований про реакції хорватського суспільства на це його рішення. […] Святіший Отець немає жодних сумнівів стосовно святості Степінца. Проте Папа сказав: «Якщо сьогодні підпишу декрет про канонізацію, то існує небезпека, що з’явиться нове напруження у стосунках між двома церквами – Сербською православною церквою і Католицькою Церквою» - ствердив нунцій Д’ Ерріко.

На думку нунція, Папа через цю спільну комісія прагне «примусити» сербське православ’я прийняти історичну істину про Степінца, як про мученика комуністичного режиму і захисника сербів та євреїв перед фашистським режимом. Тому, на думку нунція, папа не зрадив хорватів-католиків, а навпаки, прагне примирення між церквами та між хорватами і сербами.