Нунцій Вісвалдас Кулбокас про посвячення України й Росії Серцю Марії
  • Суб, 19/03/2022 - 15:01

Аби подолати зло, що породило війну, слід прибігати до Тієї, Яка перемагає лукавого. Пречиста Діва Марія, її Непорочне Серце – ось де перемога. На цьому наголосив Апостольський Нунцій в Україні архиєпископ Вісвалдас Кулбокас, ділячись думками про значення історичної події, що відбудеться 25 березня.

Посвячення України та Росії Непорочному Серцю Марії, яке Папа Франциск здійснить 25 березня 2022 р. разом з усіма католицькими єпископами світу, є дуже важливим посланням. На цьому наголосив Апостольський Нунцій в Україні архиєпископ Вісвалдас Кулбокас в інтерв’ю для литовської редакції Радіо Ватикану – Vatican News. Він зазначив, що на цю ініціативу з нетерпінням чекали як українські єпископи, так і чоловічі та жіночі згромадження, настоятелі та настоятельки яких також звернулися до Святішого Отця зі спеціальним проханням. «Я впевнений, що подібні прохання Папа отримав з різних частин світу, і він відповів на це прохання», – додав ієрарх.

Прибігати до Тієї, Яка перемагає зло

«Я б сказав, що посвячення Пречистому Серцю Марії є одним із основних видів духовної зброї, – вів далі архиєпископ. – Як неодноразово зазначав Папа Франциск, війна не має жодного пояснення, жоден аргумент не може її виправдати, бо на війні гинуть діти, похилі віком, хворі, вагітні жінки: на війні гинуть усі, а не тільки солдати. А ті, хто не вмирає у Маріуполі, Херсоні, Ворзелі, Ізюмі, ті цілими днями сидять в холодних сховищах, іноді без води, і серед них є діти, кількамісячні немовлята». Апостольський Нунцій зауважив, що в цей час, мабуть, багато хто звертається до Бога із запитанням: «Господи, що ти хочеш мені цим сказати?». Зрозуміло, що війна – справа сатани, і для того, аби подолати це зло, слід вхопитися за Ту, Яка перемагає лукавого. «Пречиста Діва Марія, її Непорочне Серце – ось де перемога», – наголосив архиєпископ Кулбокас.

Нунцій зауважив, що посвячення України та Росії Непорочному Серцю Марії важливе також тому, що Папа Франциск здійснить цей обряд разом з усіма католицькими єпископами світу. І потрібно, щоб якомога більше віруючих і невіруючих приєдналися до цієї ініціативи, аби, таким чином, вона була сильнішою і могутнішою. Він додав, що важливим є вже саме оголошення про цю ініціативу, бо результати цієї молитви, певною мірою, можемо бачити і чути вже тепер.

Навернутися означає бачити в іншому брата

Архиєпископ Вісвалдас Кулбокас підкреслив, що під час війни дуже важливо пам’ятати про навернення. «Не лише до нас у Києві, Харкові чи в Маріуполі, але й до всього світу Бог звертає чіткі слова про необхідність навернутися, і, насамперед, стати людьми», – зазначив він. Пригадуючи євангельську притчу про багача і бідного Лазаря, ієрарх зауважив, що «багач забуває про іншу людину, він зовсім не бачить Лазаря, йому байдуже до іншого». «Щоб навернутися, слід побачити в іншому брата, – пояснив він. – Війна вже призвела до цього, до великої солідарності як в Україні, так і за її межами. Нам потрібне це велике братерство, щоб охопити всіх людей, сприяти людяності. Інша справа – це Божий захист, який в даному випадку приходить через заступництво Пречистої Діви Марії. Тож це чудова ініціатива Папи, і ми всі повинні до неї долучитися».