О. Анджей Маєвскі: Світовий день молоді на батьківщині святого Івана Павла ІІ
  • Нед, 17/07/2016 - 16:20

Залишилося менше, ніж два тижні до того, як розпочнеться Світовий день молоді у Кракові. Молодь з усього світу готується, щоб взяти участь у цьому великому досвіді віри разом з Папою Франциском, на землі святого Івана Павла ІІ. Великими є також очікування Церкви та суспільства Польщі, яке вперше прийматиме Папу-аргентинця. Розповідаючи про молодь, про Польщу Кароля Войтили, про Папу Франциска, про Рік Милосердя, а також про те, як Радіо Ватикану представляє світові Всесвітній день молоді в Кракові о. Анджей Маєвскі, директор програм, зазначив, що Світовий день молоді «повертається додому».  «Будемо ще більше вдома в Кракові, в місті Кароля Войтили, в місті Милосердя, пов’язаному з святими такими як Фаустина Ковальська та численні інші, як Альберт Хмєльовскі».

Отець Маєвські зазначає, що «у Кракові Іван Павло ІІ виголосив відомі слова, перегукуючись з текстом із щоденника сестри Фаустини, тобто, «звідси повинна вийти іскра, яка приготує світ до останнього приходу Христового». Іван Павло ІІ наголошував на тому, що молодь є «майбутнім Церкви», а Папа Франциск каже, що молодь є «теперішнім Церкви», є Церквою сьогодення. Для нас, поляків, це буде надзвичайна подія. Після 25 років, Світовий день молоді повертається у докорінно перемінену Польщу, з багатьма можливостями, але також і з багатьма новими проблемами. Світовий день молоді дає можливість  численним молодим людям із Східної Європи познайомитись одні з одними у великій церковній родині. Не можемо забувати, що Всесвітній день молоді є подією релігійного характеру, а не звичайною зустріччю однолітків. І це прекрасно розуміють молоді особи. Цей релігійний вимір, який виходить за межі звичайного зібрання, є особливістю майбутньої зустрічі в Кракові».

На заувагу, що молодь дуже радо слухає Папу Франциска, як свого часу слухала Папу Івана Павла ІІ, о. Анджей Маєвскі зазначив: «Іван Павло ІІ ніколи не бажав «купувати молодь»; Він запрошував їх іти проти течії, і вони дуже добре розуміли, що Папа хотів цим сказати. Саме в Польщі Іван Павло ІІ кілька разів повторив слова, які для мого покоління були дуже важливими, і в серцях багатьох з нас вони відлунюють до сьогодні: «Ви повинні бути вимогливими самі до себе, навіть якщо інші не вимагають від вас».  Впевнений, що молоді люди бажають звершувати великі речі, які мають велику вартість. Папа Франциск іде слідами Івана Павла ІІ, не боїться сказати тверді та вимогливі слова, які, можливо, з огляду на інший контекст дещо відрізняються від слів Івана Павло ІІ. Папа Франциск звертається до молоді, закликаючи піклуватися про хворих, відкинутих, найбідніших. В підсумку закликає їх до того, що нелегко осягнути, до того, що має велику цінність. Це вимагає відмовитись від своїх захищених позицій. Він закликає ризикувати, щоб за прикладом Авраама вирушити у невідоме».

Роздумуючи про те, що може дати молодим людям Світовий день молоді в Ювілейний Рік Милосердя саме у місті, де через святих Фаустину Ковальську та Івана Павла ІІ так сильно проявляється милосердя, співрозмовник наголошує, що «Духовна присутність, як с. Фаустини Ковальської, так і Івана Павла ІІ буде підкреслена вже від самого початку цього великого заходу. День перед приїздом Папи Франциска, а саме 26 липня 2016 року, Кардинал Дзівіш, Архиєпископ Кракова, який протягом довгого часу був приватним секретарем Папи Войтили, відкриє Світовий день молоді, очолюючи спеціально підготовану Святу Месу Святого Івана Павла ІІ. Все богослуження буде зосереджене на посланні милосердя, яке дали нам святі Іван Павло ІІ та Фаустина Ковальська. На зразок олімпійського факела, на престіл буде принесена іскра милосердя, що супроводжуватиме всі богослуження Світового дня молоді. Ця іскра милосердя буде естафетно передана з церкви Божого Милосердя, де знаходяться мощі святої Фаустини Ковальської, і перейде по всіх визначних місцях в житті Кардинала Войтили в Кракові. Не можна забувати, що Всесвітній день молоді в Кракові відбувається в Святому Році Милосердя є Ювілеєм молоді. Цим хочу зазначити, що, беручи участь у ювілейних заходах у Кракові, в місті великих святих Божого Милосердя, зібрана молодь з усього світу може отримати всі духовні ласки, пов’язані із Святим Роком».

На запитання: «Як поляки сприймають цей візит Папи? Та які плоди це принесе для молоді та для усього польського суспільства?» о. А. Маєвскі відповів:

«Кожен візит Папи до Польщі приніс щось особливе. Не лише свято, але також деякі роздумування, деяке поглиблення життя окремих людей і всього народу. Перший візит Папи Івана Павла ІІ в 1979 році – був першим візитом Вселенського Архиєрея до Польщі. Це був час, коли Польща ще була під комуністичним режимом і візит спричинився до того, що поляки змогли наново набути впевненості у собі. Пригадую, 1983 рік, коли ще діяв воєнний стан і «Солідарність» була незаконним угрупуванням, Папа говорив про надію. У 1991 році Польща звільнилася від гніту деспотичної системи і Папа Іван Павло ІІ приніс слова попередження, щоб бути обережними із щойно отриманою свободою, щоб її не втратити. Потім візит Папи Венедикта приніс важливі слова, навіть досить тверді для нас, священиків, коли настановляв бути ближче до народу, як справжні духовні провідники, не лише як добрі організатори. Цей візит Папи буде особливим. Нам потрібно багато конкретних жестів милосердя, починаючи від прощення злочинів, гріхів: Польща сьогодні розділена. Церква прагне залікувати рани на соціальному ґрунті, але це є дуже важко. Ці відвідини Папи збігаються із святкуванням 1050-річчя Хрищення Польщі. Коли святкували Тисячоліття християнства в країні, в 1966 році, комуністи не дозволили, щоб Папа Павло VI прибув на це святкування. Тепер, через 50 років прибуває Папа, тепер вже не Папа-поляк, але Папа-аргентинець, щоб разом з нами святкувати річницю Хрищення. Як і попередні Папи, які здійснили візит до Польщі,  Папа Франциск відвідає нацистські табори Освєнцім та Біркенау, щоб світ не забував, скільки лиха може спричинити ідеологія, що зневажає Бога та людину».

На закінчення о. Анджей Маєвскі, директор програм Радіо Ватикану, зазначив, що Радіо Ватикану «супроводжуватиме Папу в усіх важливих моментах цієї подорожі, починаючи із церемонії привітання. Також і день перед тим транслюватимемо Святу Месу урочистого відкриття Світового дня молоді, яку очолить Кардинал Дзівіш. Потім будемо всюди! Разом із Папою у Ченстохові, у Освєнцімі та Біркенау, звичайно, що особливий наголос робитимемо безпосередньо на події Всесвітнього дня молоді. Радіохроніки будуть вестись різними мовами. Перед приїздом Папи редактори Радіо Ватикану прибудуть до Кракова, щоб зустрітись з людьми, почути, як Польща готується до цієї великої події. Ми перебуваємо у постійному зв’язку із організаторами. Коротше кажучи, не тратимо часу, навіть тоді, коли в Європі час відпусток».