о. д-р Андрій Логін: “ Мета програми COVчег – у подоланні викликів сучасної пандемії”
  • Чтв, 02/04/2020 - 13:52

Допомога людям з підозрою на коронавірус, які не уклали декларацію із сімейним лікарем, гаряче харчування для соціально незахищених людей та психологічна підтримка медиків: усі ці напрямки  діють у рамках програми COVчег. Її з благословення Митрополита Львівського УГКЦ, започаткували при “Шпиталі Шептицького” і реалізують у співпраці із Львівською міською радою, Фундацією Духовного Відродження, благодійниками та волонтерами. Навколо програми COVчег об’єдналися також представники ПЦУ, Вірменської апостольської Церкви, римо-католицької Церкви,створивши “Екуменічний комітет медичної і соціальної допомоги”.  Поки що програма працює у тестовому режимі. Мета одна – у час випробувань карантином, і загрозами коронавірусу робити справи милосердя і створити безпечний простір у власній домівці, яка за прикладом Біблійного Ковчегу, стане островом безпеки, порятунку життя і викликів, які прийшли ззовні. Про особливості програми спілкуємося із відповідальним за її реалізацію, директором  благодійного фонду “Шпиталь Шептицького”, отцем-доктором Андрієм Логіним.

-Отче Андрію, як саме народилася ініціатива проекту COVчег?

-Почну з таких глобальних процесів.  Сьогодні Католицька Церква дуже активна у тому, щоб допомогти вірним і відповісти на ті виклики, які виникають у різних сферах: духовній, суспільній, соціально-економічній. В Україні Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав також спільно з усіма Владиками дає нам певні заохочення, щоби ми допомагали нашим вірним і супроводжували їх у тяжких обставинах, які складаються через поширення коронавірусної інфекції. У Львівській Архиєпархії УГКЦ також відбулося засідання робочої групи,  яке скликав Митрополит, щодо подолання пандемії.

І від Львівської Архиєпархії була напрацьована програма, чи точніше перша частина цієї програми, яку ми назвали COVчег. Чому саме така назва? Усі ми знаємо з біблійних текстів, що Ковчег став місцем порятунку життя, місцем безпеки, завдяки якому Ной разом із його родиною, зміг пережити ті виклики, які прийшли ззовні.І у Ковчезі було те, що є найнеобхідніше для життя. Це стосувалося і фізичного виміру людини, і також духовного. Бог був з Ноєм і заклики, які звучать від відповідних компетентних державних структур і від Глави нашої Церкви – це заохочення залишатися вдома.

Особи, які підозрюють у себе коронавірус і не мають підписаної декларації з лікарем, можуть звернутися за телефоном: 0800 200 112.

-Розкажіть про головні напрямки діяльності програми.

-Наша програма включає медичний напрямок: допомога людям, які мають підозру на коронавірус, але не підписали декларацію із сімейним лікарем, а також і соціальний напрямок: ми розпочали доставку наборів гарячого харчування (у набір входить сніданок, обід і вечеря) до людей, які належать до незахищених категорій, це також маломобільні особи, неповні родини, де є діти з інвалідністю. Ця соціальна складова виглядає не менш актуальною, аніж допомога тим, хто має підозру на коронавірус, або вже є інфікований. І третя складова – це психологічна, яка стосується насамперед психологічного супроводу, консультування, супервізії медичного персоналу, який працює із інфікованими пацієнтами. І не можу обійти тієї складової, яка є для нас фундаментальною – це духовна складова. Церква намагається донести Живе Слово до усіх домівок, до тих людей, які зараз не можуть прийти до храму: транслюючи Богослужіння, даючи реколекції у онлайн-режимі, даючи відповідь на духовні виклики, які сьогодні з’явилися у житті людей. Важливо згадати, що ініціатива COVчег є ініціативою від Львівської АрхиєпархіїУГКЦ, але стала основою до об’єднання зусиль різних інституцій. Програма була представлена міському голові Львова, і за погодженням з ним, було підписано меморандум про співпрацю. Про те,що ми наші дії у рамках програми також будемо узгоджувати з відповідними структурами міської ради, щоб не дублювати, але доповнювати ініціативи і робити їх максимально дієвими.

-Ви зауважили, що у рамках проекту COVчег надаватимуть також допомогу людям, які не уклали угоду із сімейним лікарем, але мають підозру на коронавірус. Куди такі особи можуть звернутися? 

-Є номер телефону: 0800 200 112. Він призначений для спілкування у виключно медичних питаннях. Лікарі, які приймають дзвінки, роблять певне опитування і ухвалюють рішення, чи можна допомогти людині дистанційно, чи є підстави, щоб поїхати до такого пацієнта і оглянути його у домашніх умовах. Важливо розуміти, що ми не виїжджаємо до кожного пацієнта. Бо є ціла низка питань, які можна вирішити дистанційно.

Соціальна складова програми COVчег обєднала зусилля різних конфесій

-Стосовно гарячого харчування. Як Ви дізнаєтеся адреси людей, які потребують такої допомоги і яким чином відбувається транспортування цих харчів?

-Сьогодні соціальна складова програми COVчег об’єднала декілька церковних структур, які мають кухні, через які і раніше забезпечували певні категорії населення харчуванням. Наша ініціатива навіть єднає різні конфесії.  Ми співпрацюємо з департаментом гуманітарної політики Львівської міської ради і отримуємо інформацію про тих осіб, які потребують забезпечення гарячим харчуванням саме через департамент. Тобто нам надають первірену, достовірну інформацію і це допомагає нам бути більш ефективними у цьому служінні. Отримавши адреси тих людей, ми формуємо певну кількість наборів гарячого харчування. Ми самостійно би не могли справитися, тому на допомогу нам прийшли волонтери,є різні волонтерські групи, різні ініціативи окремих людей,які зголошуються з власним транспортом, які готові власний час присвятити ділу милосердя. Наші волонтери дотримуються усіх можливих протиепідеміологічних заходів. Вони не мають доступу до кухні, їм видаються спеціальні захисні маски і рукавиці. Харчові набори вони отримують абсолютно запакованими. Вони це вантажать у свої автівки. Волонтери не мають доступу до помешкань. Там, де є лежачі люди, є співпраця із соціальними робітниками, які є уповноважені зайти до таких осіб. У помешканнях, де люди мають змогу відчинити двері, ми організували безконтактну доставку до порогу. Спільними зусиллями нашої громади, починаючи від Львівської міської ради, через Церкву, волонтерів, вибудовується такий “ланцюжок взаємодопомоги”.

 

-Як саме відбувається співпраця із БО “Фундація Духовного Відродження” у рамках проекту COVчег?

 

-Благодійна організація “Фундація Духовного Відродження”, яка діє при Львівській Архиєпархії УГКЦ  – це наші партнери і друзі, які співпрацюють зі Шпиталем тривалий час, підтримують наші різні ініціативи. Зараз у програмі Covчег у Львівській Архиєпархії УГКЦ поєднали свої зусилля. Хочу наголосити, що діяльність цієї програми залежить від доброчинців. І “Фундація Духовного Відродження” шукає спонсорів, благодійників, які могли би долучатися до церковних ініціатив. І сьогодні вкрай важливо зрозуміти для нашої церковної спільноти, людей доброї волі, що дієвість цієї програми грунтується на благодійних пожертвах, на  тому, наскільки наше суспільство, наша громада готова включитися у процес розвитку програми COVчег. Ми віримо, що ця програма зробить свій внесок у загальну картину по місту і по нашій громаді, що буде менше інфікованих. Ія закликав би кожного долучитися і цю ініціативу розвинути.

Онлайн-нарада із БО “Фундація Духовного ВІдродження”

 

  • Отче, як звичайний львів’янин може долучитися до розвитку програми?

 

  • Для цього є різні можливості. На сайті Шпиталю Шептицького, або на сайті Фундації Духовного Відродження є реквізити за якими можна зробити внесок. Також є потреба у волонтерах з автівками,які можуть взяти кілька харчових наборів і розвести їх по домівках людей, яким допомагають і в медичному персоналі – лікарях терапевтах, медичних сестрах.

 

Реквізити для підтримки 

UA313253210000026008053782769 євро

UA553253210000026004053768505 долар

UA623253210000026005053758354 гривня

Картка Приватбанку 5169332406804990

Контактний телефон 0637244900