О-др. Василь Корендій презентував монографію про Таїнство Єлеопомазання
  • Срд, 22/01/2020 - 12:50

Сьогодні, 21 січня, у приміщенні курії Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ відбулася презентація книги доктора східного канонічного права та судового вікарія однойменної архиєпархії протоієрея Василя Корендія. Видання отримало назву «Таїнство Єлепомазання та душпастирство хворих згідно Кодексу Канонів Східних Церков і Партикулярного права Української Греко Католицької Церкви» та стало плодом багатолітніх досліджень і душпастирської праці отця-доктора.

«Світ сучасний тему терпіння і хвороби чути не хоче, адже несе в собі небезпеку гедонізму та релятивізму, що виключає терпіння і біль, - цитуючи послання Святішого Отця Папи Римського Франциска наголосив отець-доктор Василій Корендій, - саме тому людина, яка терпить відсувається на другий план». Отець Василь, презентуючи свою книгу, наголосив, що ми повинні бачити хвору людину і нести їй поміч, адже не секрет, що сьогодні діти, маючи хворих батьків, зрікаються їх, прирікаючи на страждання у старечих домах тощо. «Ми, маючи терпіння і страждання, повинні бути милосердними. Хвора людина терпить і тим терпіння несе поміч іншим».

Як стало відомо, наукове дослідження зосереджено на аналізі документів загального церковного та партикулярного права. Зібраний науковцем матеріали допоможуть знайти відповіді на актуальні питання, щодо розуміння та сприйняття хвороби і терпіння. Запропонована праця, як відзначив о. Василь, послужить хворим особам та їх душпастирям отримати знання на тему прав та обовʼязків.

На зустрічі, яку модерував головний редактор газети «Божий сіяч» о. Орест Глубіш, прозвучали також дотичні до теми книги доповіді. Спочатку вступне слово виголосив та уділив своє благословення архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк. Відтак, доктор історичних наук о. Віталій Козак говорив про історичні аспекти душпастирювання хворих осіб. Лікар-хірург Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги Олег Пелешок представив необхідність уділення Святої Тайни Єлеопомазання хворій людині та дав особисті свідчення про чудесну дію цією Тайни. Опісля суддя церковного трибуналу о. Роман Дутчак розкрив проблематику дисциплін Святих Таїнств, якою займається канонічне право, та наголосив на конечності наукових праць на дану тематику при формування норм партикулярного права.

Підсумовуючи зустріч, о. Василь Корендій подякував митрополиту Василію за благословення на докторські студії з канонічного права та видання книги, кожному, хто консультував та допомагав, особливо відзначив поміч о. Романа Дутчака, який допомагав із перекладами італійських текстів.

До слова, о. Василь Корендій поставив за мету показати роль Святого Таїнства Єлеопомазання та душпастирства хворих згідно з нормами канонічного права, вміщеними  у Кодексі Канонів Східних Церков і Партикулярному праві УГКЦ. Досі в українській канонічно – богословській літературі не було жодної цілісної монографії на дану тему. Через брак християнсько – катехитичної та канонічної освіченості зроджується безліч запитань, сумнівів і надуживань у трактуванні хворих.

Дана праця стане допомогою для тих, хто досліджує тему Святих Таїнств в площині церковного права, а для зацікавлених – послужить поглибленням знань та кращого розуміння і сприйняття осіб, які хворі, страждають через старість та їх місії в Церкві. Охочим придбати видання слід звернутися за телефоном 0965419702.