О. Григорій Драус: «Храм святого Івана Павла ІІ – це знак того, що Церква єднає»
  • Чтв, 16/07/2020 - 22:37

Вже у суботу, 18 липня, Папський елемозинарій (розподілювач милостині) Кардинал Конрад Краєвський освятить храм св. Івана Павла ІІ  РКЦ і сімейний центр у Львові-Сокільниках (Стрийська, 6). Чим жила ця парафія у Львові до освячення храму? Із якого моменту почалося зародження парафіяльної громади? Чому так важливо, що саме Кардинал Конрад Краєвський звершить освячення цього храму? Про це та більше нам екслюзивно розповів настоятель парафії св. Івана Павла ІІ РКЦ у Львові, о. Григорій Драус.

-Отче, чому храм Івана Павла ІІ розташовано саме на Сокільниках?

-Все символічно, адже неподалік цих місць Папа Іван Павло ІІ проїздив під час свого перебування у Львові. Ця парафія покликана не лише продовжувати місію св. Папи Івана Павла ІІ, але працювати у двох важливих напрямках: відкривати двері для Христа, щоб ми ставали справжніми християнами, а також у сфері нової євангелізації для охрещених і невіруючих.

-Відколи зародилася парафія св. Івана Павла ІІ у Львові?

-Вже від 24-25 грудня 2011 року. Тоді, на Різдво, ми в УКУ звершили першу Літургію. УКУ це був наш Вифлеєм і Назарет, наше місце зростання. Наша парафія фактично почалася із молодих сімей, які збиралися на молитву і читання Святого Письма. То не були великі групи людей, але це були досить зрілі віряни. В УКУ важливою для нас події було Римське Різдво – екуменічний захід, який проводимо щороку і дотепер. Це наша візитна картка. Пізніше відбулося освячення території під будівництво храму, тут, на Сокільниках. Сюди привезли камінь із базиліки Святого Петра і під ним є маленькі фрагменти фундаменту із різних храмів: з каплиці філософсько-богословського факультету, храму Різдва на Сихові,  Латинської Катедри, храму паулістів, храму св. Антонія, храму Марії Магдалени – різних святинь Львова. Це є знак того, що Церква єднає. А у 2017 році на території зведення храму у Сокільниках була освячена тимчасова каплиця. Відтоді наша парафіяльна спільнота «живе» тут, а не в УКУ.

-Отче, скажіть, чому так важливо, що саме Кардинал Конрад Краєвський, який пов’язаний із милостиню при Папі, освятить храм?

-Кардинал Конрад Краєвський був одним з тих, хто опікувався Йоаном Павлом в останні його роки перед смертю. Він був однією з найближчих осіб для нього.  Також освятять сімейний центр Йоана. У ньому має бути такий маленький парк, дитячий майданчик та зал для розвитку дітей, де будуть відбуватися уроки для підготовки дітей до школи. Тут будуть допомагати сім’ям, багато дітей зможе взяти участь.