О. Іван Стефурак: Священики в Італії мають акцентувати увагу на співпраці з молоддю і дітьми
  • Нед, 26/06/2016 - 11:50

Сьогодні змінилося обличчя УГКЦ в Італії, і душпастирі мають приділити належну увагу співпраці з молоддю і дітьми. Про це заявив секретар Апостольського Візитатора для українців греко-католиків в Італії о. Іван Стефурак, виступаючи під час VI практичного спецкурсу з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання, який ПМВ проводить у Брюховичах

"Коли Йосиф Сліпий повернувся з каторги, у Римі було дуже мало українців - декілька студентів і декілька священиків. Він купує велику ділянку землі і будує великий собор, але українців немає. Напевно, він був пророком, адже у 90-х роках масово почали приїжджати українці-заробітчани. З 2003 року наша Церква зрозуміла, що міграція до Італії - це не тимчасове явище. На той час в Італії вже було 180 тис наших людей", - зазначив о. Іван Стефурак.

Тож на прохання Блаженнішого Любомира (Гузара), відзначив священик, Конференція єпископів Італії призначила першого пасторального координатора для українців греко-католиків в Італії о. Василя Поточняка. І за його координаторства з 2003 по 2005 роки на території Італії вже було відкрито близько 70 душпастирських осередків УГКЦ.

На сьогодні в Італії 144 громади, на яких душпастирюють 54 священики УГКЦ. "Поки до вас їхав - домовились про відкриття ще однієї громади. Тож можемо фактично говорити про 145", - зауважив священик.

Він відзначив, що офіційно в Італії зареєстровано 235 тис українців, водночас соціологи називають різні цифри щодо реальної кількості українців на теренах Італійської Держави - від півмільйона до мільйона.

"Є громади, де в церкві на службі 500 осіб. А є такі, де 10. Але більшість громад переповнені людьми. На Пасху в Італії на богослужіння приходять близько 60 тис наших вірних. Водночас, якщо говорити про півмільйона українців греко-католиків, я не знаю, чи ходять на богослужіння хоч 10% тих людей", - відзначив о. Іван. 

Він наголосив, що обличчя УГКЦ в Італії дуже змінилося. За останній навчальний рік в італійських школах зареєстровано майже 20 тис українських дітей, багато з яких асимілюються. Дитину в Італії з року забирають до дитсадку, а батьки йдуть на роботу. "Тож, щоби наші діти зберігали національну ідентичність, але водночас влилися в культуру і мову Італії, з ними найбільше сьогодні потрібно працювати", - зазначив священик.

О. Іван Стефурак також наголосив на важливості співпраці з молоддю - це переважно діти заробітчан, які не закінчили навчання в Україні і не завжди знаходять себе в Італії.

"Молодь, яка гуртується за кордоном біля церков, прагне вчитися", - відзначив душпастир для українців в Італії.

Він закликав семінаристів дослухатися Божого голосу і не боятися їхати на місійні терени.