О. Любомир Яворський: За час війни на Сході вже відбулося 395 ротацій священиків УГКЦ у зоні АТО
  • Чтв, 23/06/2016 - 18:40

За час війни на Сході вже відбулося 395 ротацій священиків УГКЦ у зоні АТО. Про це заявив заступник голови Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України о. Любомир Яворський, виступаючи під час VI практичного спецкурсу з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання, який цього року ПМВ проводить у Брюховичах.

"Наша Церква - передова у капеланському служінні в умовах війни на Сході України.
За цей час відбулося 395 ротацій священиків УГКЦ у зоні АТО. Кожна ротація - це 30-45 діб", - розповів о. Любомир Яворський.

Він зазначив, що на Сході служать 142 капелани УГКЦ. Найбільше - представників Тернопільсько-Зборівської єпархії (18 осіб). Одружених священиків - 68%.
Священик розповів, що капелани в зоні АТО здійснюють соціальне служіння - надають матеріальну допомогу воїнам через парафії УГКЦ, де проводять збірки для потреб військових. Також військові капелани будують в зоні АТО каплиці. "Вже побудували 19 каплиць. Вони служать як для військових, так і для місцевого населення", - відзначив о. Любомир.

Він зауважив, що військові капелани УГКЦ перебувають на передовій. "Світовий досвід - капелани не є на передовій. Вони перебувають в місцях постійної дислокації, в тилу, куди повертаються військові і священики там з ними працюють. Наші капелани - на передовій. Є священики, які разом з військовими практично на позиціях. Там потребують їх, їхньої допомоги, спілкування", - сказав заступник голови Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України.

Водночас, незажаючи на найбільшу присутність священиків УГКЦ у зоні АТО, військових капеланів бракує. "Особливо під час великих релігійних свят. Ми говоримо про майже 400 ротацій, але це дуже мало, якщо врахувати, що через АТО пройшло більше 100 тисяч людей, - підкреслив священик. - Війна - це виклик для цілої Церкви. І ми повинні належним чином на нього відреагувати".

Щоби стати військовим капеланом, зазначив о. Любомир, потрібно мати 3 роки пасторального служіння, дозвіл від місцевого єпископа, благословення керівника Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України і дозвіл від силових структур.
Капеланське служіння, відзначив промовець, здійснюється також на полігонах, у навчальних центрах та військових частинах у місцях постійної дислокації.

О. Любомир наголосив на необхідності реабілітації капеланів, які здійснюють служіння у зоні АТО. "Вони виснажуються, вигоряють. Багато було поранених, контужених і психологічно травмованих. Ми провели вже 5 курсів реабалітацій. Їх пройшли близько половини капеланів", - відзначив о. Любомир Яворський.

Також він розповів про організацію паломництва для військових, зокрема до Люрду, про організацію вишколів та з'їздів капеланів. Так, для священиків, які планують їхти в зону АТО, обов'язково проводять курс медичної підготовки. "Медиків бракує і надати медичну допомогу є дуже важливо", - наголосив о. Любомир.