О. Михайло Неїжмак: Ми маємо йти туди, де нас потребують
  • Нед, 26/06/2016 - 11:01

Священики мають їхати служити на ті терени, де їхньої душпастирської опіки потребують. Про це заявив колишній парох парафії Різдва Пресвятої Богородиці у м. Макіївка Донецької області, а нині екореферент Донецького екзархату о. Михайло Неїжмак, виступаючи під час VI практичного спецкурсу з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання, який цього року ПМВ проводить у Брюховичах.

О. Михайло розповів учасникам спецкурсу ПМВ про особливості душпастирства у Донецькому Екзархаті. І закликав семінаристів не боятися їхати на Схід. "Не бійтеся! Господь про вас подбає. Слухайте насамперед свого серця і голосу Божого. Моліться і Господь вас скерує на правильну дорогу", - зазначив священик.

Він поділився своїм досвідом служіння на Донеччині. "Я починав своє служіння з нуля. Під час навчання у семінарії я їздив на канікули до Донецька. Я знав, що цей регіон специфічний, що там інша мова, культура, ментальність. Але відвагу мені дав образ Христа. Тож коли потрібно було вирішувати - я сказав: я йду туди. Я знав, що труднощі будуть. Але якщо я буду з Христом - зможу їх подолати, - розповів о. Михайло Неїжмак і додав. - Ми маємо йти туди, де нас потребують. Неважливо, який регіон, яка ментальність, якою мовою там говорять. Відвідуючи Донецьк кілька років під час навчання я побачив, що там нас потребують".

Розповідаючи про сьогоднішню ситуацію, о. Михайло зауважив, що частина Донецького Екзархату наразі окупована, зокрема і його парафія у Макіївці. Водночас два священики УГКЦ почергово їздять і правлять служби Божі у Донецьку. "Є для кого служити. Люди відчувають, що Церква про них піклується. І це надзвичайно важливо у сьогоднішній час випробувань", - наголосив колишній парох у Макіївці.

Він також відзначив, що у Донецькому екзархаті, який включає 4 області, є великі потреби у священиках і зауважив, що зокрема сьогодні перспективні для розвитку душпастирства Запорізька і Дніпропетровська області.