О. Олег Лука розповів учасникам спецкурсу ПМВ про складові успішної проповіді
  • Нед, 26/06/2016 - 11:02

Кожна проповідь священика має зацікавити слухачів і заохочувати їх діяти. Про це заявив заступник голови комісії УГКЦ “Справедливість і мир” о. Олег Лука, виступаючи під час VI практичного спецкурсу з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання, який цього року ПМВ проводить у Брюховичах.

Розповідаючи про проповідь у пасторальній праці як ефективний інструмент творення і розвитку спільноти серед мігрантів, о. Олег відзначив, що кожна проповідь священника, кожен публічний виступ має заохотити слухачів до дії. “Античне правило оратора має три складові: навчати, спонукати і приносити задоволення. Це ключові пункти, які має враховувати промовець”, - зазначив священик.

Він підкреслив, що характерна ознака доброго проповідника – “у часі проповіді про якого забувають”. “Щоби під час нашого виступу слухачі звертали увагу не на нас, а на те, про що ми говоримо”, - зауважив заступник голови комісії УГКЦ “Справедливість і мир”.

Основи складові ефективної публічної проповіді, як відзначив о. Олег Лука, це правдивість, простота щирість, а також добра підготовка і праця над собою.

Отець Олег також відзначив, що для успішної проповіді священику потрібно налагодити приязне ставлення з аудиторією, зацікавити слухачів і ставитися до них з повагою. “Правило комунікації: relation before communication”, - зауважив голова комісії УГКЦ “Справедливість і мир”.

Він також порадив майбутнім священикам бути впевненими, використовувати у проповіді протиріччя і не затягувати час.