О. Олександр Cмеречинський: Розвиток морського капеланства - це великий шанс для наших громад за кордоном
  • Птн, 29/06/2018 - 21:30

Розвиток морського капеланства - це великий шанс для громад УГКЦ за кордоном. Про це заявив Директор Морського Апостолятуо. Олександр Cмеречинський під час VIII практичного спецкурсу ПМВ з місійного служіння для семінаристів, який триває у Зарваниці.

“Українці – перша морська нація у Європі. І в Україні, крім нашої Церкви, українськими моряками ніхто системно не опікується. Тож морське капеланське служіння - це величезний виклик і водночас величезний шанс. І хоча це середовище переважно не християнське,  це наш обов’язок -  у будь-яке середовище приносити Христа. Інколи набагато легше бути священиком-місіонером (а покликання кожногоз вас бути місіонером!) - саме не у християнському середовищі. За моїм досвідом, коли ти приходиш у нехристиянське середовище з щирим бажанням принести туди Христа - тоді відбуваються неймовірні речі”, - наголосив о. Олександр.

Він відзначив, що сьогодні контракт моряка переважно триває близько 9 місяців. “Тобто на 9 місяців моряки йдуть з дому. Існує багато небезпек – фізичних, моральних і навіть фізіологічних. Заходячи у порт чужої країни, вони нічого не знають, на що їм чекати. Переважно їх зустрічають прикордонники, митники, різні служби, які всі чогось хочуть, і тут з’являється той, до кого вони мають довіру. Морський капелан – це для них віддушина. Це той, до кого вони можуть звернутися у будь-якій потребі”, - підкреслив директор Морського Апостоляту.

Він розповів про історію виникнення і структуру Морського Апостоляту. Так, морське капеланство у Католицькій Церкві має близько 100 років. Це загальнокатолицька структура, яка на сьогодні охоплює 420 портів. А місія українського Морського Апостоляту розпочалася у 1994 р. Хоча офіційно морський Апостолят УГКЦ зареєстрований у 2000 році. “Для УГКЦ море - це щось невідоме. Але після виходу з підпілля наша наша Церква долучилися до цієї праці. Перша Літургія на борту була відслужена для команди філіппінців в Одесі. Намагаємося щось робити для моряків всюди, де присутня наша Церква. Зараз УГКЦ працює над створенням української мережі для опіки над українськими моряками, які є по всьому світу”, - додав отець Олександр.

Священик відзначив, що в служінні морського капелана є два основні напрямки: це праця з іноземними моряками в наших портах і опіка українських моряків в іноземних портах, плюс допомога українським морякам в інших потребах. Ще один напрямок - опіка українськими військовими моряками та їхніми родинами.

“Зараз головню Церквою, яка займається капеланським служіння у ВМС України, є УГКЦ. Перед нами стоїть серйозний виклик - маємо потребу у 7-х військово-морських капеланах, і не маємо ким заповнити ці місця. Дивлячись в ваші очі, я думаю, а може ви? – звернувся отець Олександр до семінаристів і додав. - Якщо ви будете служити за кордоном - я на вас розраховую. Хтось обов’язково служитиме у портових містах. І розвиток морського капеланства - це великий шанс для наших громад за кордоном”.

Отець Олександр також розповів, що Морський Апостолят опікуєтьсяі морськими навчальними закладами. “Вже потрібно двох священиків, хто б викладав християнську етику”, - зазначив отець Олександр.

Говорячи про те, які вимоги для морського капелана, директор Морського Апостоляту підкреслив, що must – це знання англійської мови.