О. Володимир Ковалковський: Марія для священика – це передусім приклад слухання Слова Божого
  • Суб, 30/06/2018 - 15:46

Священик передусім є проповідником Христа і Євангелія. Але щоб його священиче слово було успішним, він сам мусить пережити це Слово Боже. І тут Богородиця є найдосконалішем взірцем. Про це заявив о. Володимир Ковалковський під час VIII практичного спецкурсу ПМВ з місійного служіння для семінаристів, який триває у Зарваниці.

“Священик покликаний, незважаючи на зовнішні обставини, разом зі своїми вірними йти дорогою святості і спасіння. І він мусить бачити знаки для свого священичого покликання, знаки надії, які б щодня підносили і надихали його на священиче служіння, - наголосив отець Володимир і звернувся до семінаристів. - Для вас знаком надії є саме священиче покликання. Це найпрекрасніше покликання, яким Бог може обдарувати людину. Я бажаю, щоби ви відчули, що ви потрібні Ісусові і потрібні людям - це джерело найбільшої надії для священика”.

Ще один знак надії для священика, відзначив отець Володимир, людська доброта. “Парафіяни завжди будуть пам’ятати про вас, молитися за вас, виявляти свою доброзичливість. І це дозволить вам щодня починати працю з оптимізмом і радістю.  Людина хоче бути доброю - вам тільки треба направити, покерувати цією людською добротою”, - зауважив священик.

Інший знак надії, додав о. Володимир, - церковні рухи і спільноти. “В євангелізації малих груп я бачу шанс на відродження Церкви, на відродження живої парафії. Ще одна з форм євангелізації - через інтернет, соціальні мережі свідчити про Бога у своєму житті - це шанс для сучасного священика”, - додав промовець.

Також о. Володимир зауважив, що сьогодні існують і загрози священичому служінню, це, зокрема, відносність (релятивізм) до моральної правди і правди віри; це швидкоплинність (“адже тоді людина вважає, що швидка змінність має бути в сфері духовності і віри, і якщо священик не йде в ногу з часом, скажуть, що він темний, відсталий”), практичний атеїзм, політкоректність та еротизація життя.

Він наголосив, що священик мусить бути Божою людиною, святою. “Святий – це не той, хто не грішить, це той, для кого Бог є найважливіший”, - підкреслив отець Володимир Ковалковський.

Говорячи про те, яким повинен бути добрий священик, він відзначив, що насамперед він має бути Божою людиною, відважною, вразливою на потреби ближніх, бути людиною жертви і шукати різні форми достукатися до людей.

Священик порадив майбутнім душпастирям побудувати глибокі відносини з Богородицею. “Щоби ви відчували, що Марія є вашою мамою. Мали відчуття синівської любові до Богородиці - таке, як до мами. Відчували, що Марія вас любить так само, як і мама. Ви є дуже подібні до Ісуса, а також і до Марії - адже ви несете Ісуса світові! – звернувся до семінаристів о. Володимир. - Мама дає життя, годує, виховує, навчає, захищає. І коли священик прийме Марію за свою маму - вона буде всі ці функції виконувати по відношенню до його життя.  Вона може стати такою мамою, але ви мусите прийняти її у своє життя”.

Він відзначив, що Богородиця, як кожна мама, навчає і виховує, потішає і додає відваги, захищає і охороняє. І наголосив, що Марія для сучасного священика передусім приклад слухання Слова Божого. “Священик насамперед є проповідником Христа і Євангелія. Але щоб його священиче слово було успішним, він сам мусить пережити це Слово, пропустити його через своє серце. І тут Марія є найдосконалішем взірцем, як приймати Слово Боже”, - підкреслив о. Володимир.