О. Юстин Бойко: Люди, які поставлять собі за ціль досконало наслідувати Ісуса Христа, завжди будуть потрібні
  • Нед, 07/10/2018 - 16:46

Люди, які у своєму житті поставлять собі за ціль досконало наслідувати Ісуса Христа, будуть завжди потрібні і Церкві, і народу, і світу. Про це заявив експерт ПМВ ієромонах Юстин Бойко під час виступу на II Форумі мігрантів УГКЦ Центральної та Західної Європи, який ПМВ проводить у Римі. Цьогоріч Форум присвячений молоді.

«Сьогодні молода людина стає перед вибором, вибором свого покликання. Це один з найтяжчих моментів, від якого ми в житті не втечемо. І переважно кожен думає про покликання подружнє. І якщо комусь сказати, що твоє місце в монастирі, то він йде за принципом: я за те щоби хтось, але не я», - зазначив отець Юстин.

Він відзначив, що сьогодні дуже часто у дітей і молоді викривлене уявлення про монахів і монахинь як таких. «Колись я мав місію у селі Космач. Це найбільше село на Гуцульщині. Прийшов у школу для дітей у селі і ми зайшли до 9-го класу. Я запитав дітей: а хто такий монах? Один хлопець несміливо тягне руку і каже: я знаю. Він дивиться на мене і каже: це людина, яка ходить у чорному вбранні, в чорній сорочці, чорних мештах, не їсть… Таке понаговорював, що монах немов би пам’ятник. Якщо так уявляти монашество - воно автоматично належить до минулого», - зауважив ієромонах.

Він відзначив, що саме слово монах означає єдиний, один. «У I столітті так і уявляли монахів, що монах - це той, хто живе один поза суспільством. У IV столітті Василій Великий шукав досконалого життя, він написав монаші правила, але уникав терміну монах. Він каже, що природа людини - не монаша, адже людина за своєю природою не є одинока, її природа – суспільна. І монах є монахом тоді, коли живе у спільноті. Таким чином появилися спільнотові монастирі», - зазначив експерт ПМВ.

Отець Юстин підкреслив, що ченці - це люди, які наслідують Ісуса Христа. А щоби стати монахом, потрібно мати покликання. І тут важливо почути Бога, який кличе, і відповісти. «У підпіллі мене отці вчили: якщо думка про монашество не зникає у тебе протягом трьох місяців, застановися, чи вона не є від Бога?» - зазначив ієромонах.

Він також зауважив, що важливим є і середовище – сім’я, парафія, спільнота. І додав, що на сьогодні суспільство, світське середовище, не до кінця розуміє важливість присутності монашества. «Але люди, які у своєму житті поставлять собі за ціль досконало наслідування Ісуса Христа, будуть завжди потрібні і Церкві, і народу, і світу», - наголосив о. Юстин Бойко.