О. Юстин (Бойко): “Основа Церкви- живий Бог: двері храмів будуть завжди відкритими”
  • Втр, 17/03/2020 - 15:36

Хотів би відкликатися до дуже бурхливих дискусій, які ведуть і ті люди, які до церкви ходять, і ті які не ходять і навіть деякі богослови. І та дискусія зосереджена навколо того: “Чому Церква не закриє двері храмів?”. І подають, як приклад, Італію, Польщу, тощо. Друзі, перш за все я хотів би розвіяти міф про те, що всі церкви Польщі, чи Італії є цілковито закритими, що люди не мають можливості навіть прийти й помолитися. Це не відповідає дійсності! Закриті великі базиліки у яких переважно було велике скупчення народу, а щоби цього уникнути, їх перевели на інший режим Богослужінь. Натомість парафіяльні храми є відкриті у ті, чи інші години. Тому що церква – це не є інституція, подібна до театру, який відкривається у певні години і закривається тоді, коли глядачів немає. Я хочу вам сказати, що Церква – це інституція, яка складається з людей, але Богом заснована, інакше б вона не протривала понад 2000 років. Основою віри Церкви є те, що Бог не є тільки тоді, коли нам добре, але Бог з нами є постійно і основою Церкви є Живий Бог. Наш Бог – це не є той, Який сотворив світ, заснував Церкву і нас покинув, залишив сам на сам. Наш Бог є Богом, Який задля людини прийшов на землю, і з любові до людини послав свого Сина Єдинородного, щоб кожен хто вірує, не загинув, але мав життя вічне. Тому позиція всіх Церков в Україні є такою, що двері наших храмів будуть відкритими для того, щоб кожен, хто хоче, міг знайти розраду у Бозі. Але очевидно Церква не втручається і не дискує, щодо рекомендацій медичних, які дає державна влада. І згідно порад медиків, фахівців, ми повинні притримуватися певних правил. Зберігати особисту гігієну: мити руки,  брати рукавички, коли йдемо у місця суспільні, одягнути маску, коли йдемо до магазину. Виникає питання: як тоді поєднати духовне життя і рекомендації лікарів?

Ми маємо Зарядження Блаженнішого Святослава, який рекомендує всім священикам дати можливість усім людям у цей непростий час випробувань, не відлучатися від молитовного життя своїх спільнот. Тому є рекомендація, щоби кожний, по-можливості, священик встановив трансляцію Служби Божої, а також, якщо буде змога, й інших Богослужінь, щоби люди, які знаходяться у своїх домівках, мали можливість слідкувати за Літургією у власній парафії. І це є дозволено і апробовано. Особливо для людей, які перебувають у зоні ризику, а це діти, старші (понад 55 років), особи, які чуються хворими, недужими,і взагалі є рекомендований карантин, який кажуть нам, триватиме до 3 квітня.

Тому, й ми притримуємося тих порад і просимо Вас, щоб Ви не виходили зі своїх хат, перебували по-можливості, якнайбільше у своїх родинах і виходили тільки тоді,коли є потреба. І це кажемо Вам, ми священики, які будемо молитися у храмах за Вас, а Ви єднайтеся з нами у молитві, виховуйте своїх дітей, родини, тощо. Ми, Ваші душпастирі,є з Вами, двері церкви будуть відкриті. Хто би хотів приступити до Сповіді, чи прийти до храму помолитися, храм буде відкритий. Такі маємо Зарядження. Адже Церква – це те саме,що й лікарня, і госпіталь у час війни. У історії людства, була не одна епідемія. І нарід завжди пам’ятав про Бога і  через молитву народу, через віру, всі епідемії відходили від людей. Тому не треба забувати про роль віри.

Заохочую особливо молодь, там де є священики старші, зокрема по селах, допомогти священикам організувати  трансляції Богослужінь. Створіть при цьому, наприклад, у Фейсбуці, сторінки Вашої парафії. Допоможіть парохам транслювати Богослужіння. Заодно, дорога молоде,Ви зробите велику користь для людей старших. Величезне прохання, до старших людей: “Дорогі наші друзі, дуже велике до Вас прохання, щоб Ви поберегли себе, це на час карантину, побудьте у власних домівках, поприбирайте, помоліться, почитайте книжки, поспіть, якщо Ви будете слухати Божественну Літургію, чи по радіо, чи по телевізору, чи через Інтернет, на це є дозвіл Ваших єрархів. І Ви прислухайтеся, не дискутуйте, а просто довіртеся. Бо ми хочемо, щоб Ви були живі, здорові”.

 А Ви, діти, молодь, коли бачите, що є люди старші, самотні, які не можуть самі піти до магазину, купити собі хліба, продуктів, прошу Вас,допоможіть їм! І Ви виконаєте велику справу любові до ближніх. І таким чином і самі зростете у вірі.

Також є прохання до людей, які є у паніці. Друзі, паніка не має нічого спільного з вірою. Паніка є ознакою того, що хитається віра. Страх є притаманний людині, кожній, бо у людину  вкладена боротьба за життя, але ніколи не паніка. Тому я дуже Вас прошу, не панікуйте, коли Вам кажуть, що двері храмів будуть відкритими.