О. Юстин Бойко: Першим об'єднуючим чинником на міграції завжди були і будуть Літургія і молитва
  • Птн, 24/06/2016 - 16:18

Священики мають дбати про духовну і національну ідентичність українців на місійних теренах. А першим об'єднуючим чинником на міграції завжди були і будуть Літургія та молитва. Про це заявив настоятель Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УКГЦ, експерт ПМВ єрм. Юстин Бойко, виступаючи під час VI практичного спецкурсу з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання, який ПМВ проводить у Брюховичах.

Він відзначив, що міграція - природне явище усіх часів. "Відкриваєте Біблію - бачите, що віра вимагає міграції. Бо Господь Бог, промовляючи до Авраама, каже йому вийти зі своєї землі. Щоби він зрозумів, що Бог Його веде. По суті, все наше життя - це міграція", - зазначив о. Юстин.

Єромонах підкреслив, що у сучасному світі дуже важливо не загубити власне обличчя. І відзначив, що священики мають дбати про духовну і національну ідентичність українців за кордоном. "Біблія каже: дуже важливо, коли Бог тебе кличе, пам'ятати, що твоє покликання є для тебе (чи священиче, чи монаше, чи подружнє), але також - і для суспільства. Господь кличе з неволі не тільки Мойсея, а цілий народ. Так само будь-яке покликання є для того, щоби до Бога йшла і спасалася людина і одночасно - народ", - наголосив о. Юстин Бойко.

Настоятель Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УКГЦ зауважив, що в українців духовне і національне дуже міцно поєднане. "Де є українець, - там мусить бути церква і прапор", - сказав о. Юстин. Водночас, зауважив єромонах, за кордоном для духовної і національної ідентичності українців існують дві небезпеки. "Перша - асиміляція. Це незворотній процес. Великий відсоток людей на міграції асимілюються, - через одяг, мову, культуру. Друга крайність - коли наші спільноти замикаються", - підкреслив священик.

Він наголосив, що пріоритетами душпастиря, зокрема на місійних теренах, мають бути Бог і Україна. "Бога ставимо на перше місце, тому що Господь, який нас покликав, - вічний. Він нас спасає і об'єднує. Коли в центрі спільноти немає Бога, говорити про цінності спільноти дуже важко. Першим об'єднуючим чинником завжди була і буде Літургія і молитва", - зазначив о. Юстин.

Єромонах також відзначив, що національна ідентичність - необхідний елемент, щоби будувати на місіях громадянське суспільство, "оскільки воно допоможе будувати християнське суспільство".

"Найкраща формула для праці священика на місіях, озвучена Тарасом Шевченком, - "і чужому навчайтесь, і свого не цурайтесь". Як потрібно розвивати духовну і національну ідентичність в умовах міграції? Поглиблювати своє і пізнавати чуже. Це стосується і мови, і культури, і інших сфер", - резюмував о. Юстин Бойко.