Оболонь: єпископи відкриті на діалог
  • Птн, 19/04/2013 - 15:53

Біля будівництва храму св. Франциска на Оболоні в м. Києві тривають молитви і протести. Учора будівництво відвідали ординарій Київсько-Житомирський архієпископ Петро Мальчук та Апостольський адміністратор Луцької дієцезії єпископ Станіслав Широкорадюк.

Біля будівництва храму св. Франциска на Оболоні вчора знову зібралися обидві сторони конфлікту, однак цього разу вирішували проблему мирно, шляхом переговорів.

На зібранні був присутній народний депутат України Едуард Леонов, який запевнив, що буде сприяти вирішенню справи: «Це побутовий конфлікт, який треба вирішувати, роз’яснюючи людям, що або тут буде церква, або тут буде казино».

Настоятель парафії отець Франциск Ботвіна OFM пояснив, що огороджена лише та частина території, де відбуватиметься будівництво, а паркову зону, яка також перебуває у власності Церкви, буде впорядковано.

«Я навіть не очікував, що довкола цього буде стільки галасу, – прокоментував ситуацію архієпископ Петро Мальчук. – Документи випрацьовувалися вже роками, були зустрічі. Кожного разу з’являлися труднощі, проте таких, як тепер, ще не було ніколи. Ми будемо розмовляти з мешканцями про те, щоби створити спільну комісію разом із представниками місцевих жителів, аби вони могли переконатися в законності документів». Стосовно стрілянини в сестер архієпископ зазначив, що це справа Католицької Церкви і що він зробить усе, аби деструктивні сили не довели до міжконфесійного і міждержавного конфлікту.

Владики особисто розмовляли з невдоволеними жителями, які не знають, що постане на місці будівництва. Деякі заявляли, що тут буде притулок для безхатченків. На це архієпископ відповів, що вперше про це чує. Жителі просили архієпископа відмовитися від ділянки, аргументуючи це тим, що будувати на цьому місці не можна, тому що будівля їм заважатиме. Однак слід розуміти, що якщо на цьому місці не постане храм, то збудують щось інше, адже ця ділянка виділена державою під забудову.

Після переговорів архієпископ поблагословив вірних і попросив розійтися по домівках. Проте й надалі біля будівництва храму буде щоденно відбуватися молитва о 19:30.

Нагадуємо, що сьогодні в інформаційному агентстві УНІАН відбудеться прес-конференція з приводу конфлікту навколо будівництва храму на Оболоні.

Зустріч із мешканцями прилеглих будинків відбудеться в суботу, 20 квітня, об 11:30 за адресою: м. Київ, вул. Костьольна, 17.

Христина Надворна, Католицький Медіа-Центр