ОБСЄ звернула увагу на переслідування християн, зокрема в Україні
  • Чтв, 21/05/2015 - 17:43

Біля 60 офіційних представників країн-учасниць ОБСЄ, експертів і релігійних діячів обговорили у Відні проблематику переслідувань християн.

Експертна конференція та тему «Активізація зусиль щодо запобігання та боротьби з нетерпимістю і дискримінацією щодо християн, орієнтуючись на злочини на ґрунті ненависті, відчуження, маргіналізації та відмови у правах» відбулася 18 травня 2015 року в конгрес-центрі Hofburg, повідомляє Інститут релігійної свободи.

У своєму вступному слові директор Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Майкл Георг Лінк зауважив, що 19 країн повідомили про наявність фактів утисків прав християн. Крім цього, викликом для запобігання злочинам на ґрунті ненависті є проблеми приховування подібних фактів і відмови їх документування.

Директор БДПІЛ ОБСЄ зауважив: "Ми з нетерпінням чекаємо рекомендацій цієї конференції, яка допоможе зусиллям по боротьбі з нетерпимістю щодо християн. БДІПЛ готовий допомогти державам-учасницям фіксувати дані про злочини на ґрунті ненависті проти християн – ці дані потім допоможуть скерувати політиків у підготовці найбільш ефективної відповіді на цю проблему".

Основним спікером конференції був д-р Массімо Інтровіньє – відомий італійський дослідник соціології та релігії, керуючий директор Центру з вивчення новітніх релігій (CESNUR). Він навів приклади переслідувань християн в Європі та на Близькому Сході, розкривши проблематику їх мотивації.

"Краще співробітництво між християнськими громадами, поліцією, урядом та БДІПЛ необхідне для того, щоб підвищити обізнаність і протистояти цьому дуже серйозному явищу", – наголосив він.

Після виступів офіційних представників держав конференція продовжила роботу в форматі тематичних сесій, які поєднували вступні доповіді з можливістю дискусії між усіма учасниками.

Прикметно, що офіційна делегація Росії разом із представниками Руської Православної Церкви намагалися представити ситуацію в Україні у такому світлі, що нібито священики Московського Патріархату зазнають нечуваних раніше релігійних переслідувань. Зокрема, завідувач сектором міжрелігійних контактів РПЦ священик Димитрій Сафонов заявив про масову втечу священиків УПЦ (МП) з Україні та про захоплення 19 храмів представниками Київського Патріархату.

Цю інформацію спростував Перший секретар Представництва України в ОБСЄ Олександр Мазниченко. За його словами, Російська сторона знов вдається до методів брехливої пропаганди, приховуючи тим самим свою політику релігійних переслідувань в окупованому Криму та жахливі злочини проти віруючих різних конфесій на Донбасі, які супроводжують російську агресію проти України.

Детальну інформацію про релігійну ситуацію в Україні та релігійні переслідування на Донбасі більшості віруючих, окрім православних громад Московського Патріархату, представив виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін. У своєму виступі він наголосив на тому, що лише увага міжнародної спільноти та включення цього питання у порядок денний переговорів найвищого рівня можуть зупинити релігійно-вмотивовані злочини на Донбасі, які вчиняють підтримувані Росією сепаратисти і незаконні озброєні формування.

Експерт ІРС представив учасникам конференції Доповідь правозахисників, присвячену проблемі цілеспрямованих переслідувань релігійних громад на окупованих територіях східної України.