«Обвинувач» Папи сам був на зарплаті в хунти
  • Втр, 19/05/2015 - 18:33

Аргентинський публіцист Орасіо Вербіцкі (на фото), який публічно звинувачував Папу Франциска у співпраці з хунтою в своїй країні у другій половині 1970‑х, перебував у списку оплачуваних працівників цього режиму, — заявили аргентинські журналісти-слідчі після 14 місяців аналізу документів.

Статтю написали Габріель Левінас і Серхіо Серрічіо, анонсуючи нею свою книжку, яка незабаром має вийти друком. Згідно з їхніми усталеннями, Вербіцкі, який багато разів говорив, що отець Хорхе Маріо Берґольйо як провінціал єзуїтів співпрацював із воєнною хунтою, сам був у неї на оплаті у 1978-1981 роках.

У тексті «Вербіцкі: з Богом чи дияволом» журналісти, які провадили розслідування, написали, що цей лівацький публіцист і двоє інших осіб писали промови представникам збройних сил, членам тодішньої хунти, серед інших — Омарові Домінго Рубенсу Граффіньї. Знайдено контракт, що його Вербіцкі підписав з одним із військовиків у справі оплати, яку отримував. Крім того, стверджують репортери, він був одним з авторів книжки, написаної на замовлення аргентинських збройних сил, що побачила світ 1979 року.

Аргентинські журналісти тримаються тієї думки, що Вербіцкі закінчив цю співпрацю після того, як Аргентина програла у конфлікті з Великою Британією за Фолкленди 1982 року, а це, своєю чергою, привело до падіння хунти.

Пізніше, згадують автори, Вербіцкі став з’являтися у медіах як репортер, що викривав випадки порушення прав людини за часів диктатури. 2003 року він випустив книжку, що набрала розголосу, звинувачуючи ЦерквуАргентини у мовчанні перед диктатурою, а архиєпископа Буенос-Айреса кардинала Хорхе Берґольйо — у співпраці з режимом у ті часи, коли він був настоятелем єзуїтів, а також у тому, що він не заступився за двох священиків, яких пізніше викрали і катували. Вербіцкі повторив ці закиди одразу після конклаву 2013 року, тобто після обрання Франциска.

Кардинал Берґольйо завжди відкидав ці обвинувачення. Потім, одразу після конклаву, Ватикан повторив ці заперечення.

В Італії також вийшла книжка «Список Берґольйо» авторства Нелло Скаво з оповідями про сотні людей, опозиціонерів та профспілкових діячів, кому майбутній Папа допоміг за часів диктатури.

Вербіцкі, як зазначили автори згаданої статті, відмовився зустрітися з цими людьми обличчям в обличчя.