Очевидно для всіх - екуменічний діалог неминучий і необхідний, вважає кардинал Анджело Скола
  • Втр, 12/11/2013 - 12:30

«Протягом останніх 30-40 років для всіх християнських організацій стало вже очевидним, що екуменічний діалог неминучий і необхідний. Здатність вести такий діалог - це внутрішній вимір самого акту віри», - сказав кардинал Анджело Скола, архиєпископ Мілана, відповідаючи на запитання журналістів 10 листопада на прес - конференції в Москві.

Глава однієї з найбільших єпархій Італії повідомив: «У ході мого візиту я сподіваюся зустрітися з Патріархом Кирилом, який дуже люб'язно погодився мене прийняти. Я хотів би йому розповісти, що православні віруючі мають можливість служити літургію в Мілані, ми надаємо їм приміщення церкви. Присутність віруючих Російської Православної Церкви в нашій великій єпархії (5 млн. жителів) - це дуже творча присутність. Католики дуже цінують це і можуть багато чому навчитися у своїх православних братів».

Відповідаючи на запитання про можливість зустрічі Папи Римського і Патріарха Російської Православної Церкви, кардинал Скола сказав: «Що стосується цієї зустрічі, то тут я не можу гадати. Думаю, що ми всі цього бажаємо. Але найвідповідніші терміни для цієї зустрічі можуть визначити тільки її головні учасники. Ми пам'ятаємо, що Христос сказав: «Щоб усі були одно, як Ти, Отче, в Мені, і Я в Тобі, так і вони нехай будуть в Нас єдине, - щоб увірував світ, що Ти послав Мене» ( Ін.17 ) Тому перспектива єдності - це перспектива кожного християнина, до якої б конфесії він не належав».

На зустрічі в Москві було представлено російське видання книги кардинала Анджело Скола «Християни в суспільстві відмінностей». У цій книзі, - продовжив автор свою відповідь на прес-конференції, - йдеться про те, що змішання різних цивілізацій і культур в сучасному світі теж сприяє екуменічному діалогу. «Важливо, щоб цей діалог поширювався серед народу, серед віруючих. Безсумнівно, богословські комісії, зустрічі лідерів теж дуже важливі. З приводу багатьох проблем сучасного світу: секуляризм, сім'я, екологія і т.д. ми, католики, вже маємо спільну платформу з Російською Православною Церквою. Але у нас зараз є ще одна чудова можливість: щоб віруючі різних конфесій зустрічалися один з одним, переживаючи красу і значущість зустрічі з Господом», - сказав кардинал, додавши, що сам він у своїй пастирській діяльності - і на посту Патріарха Венеції, і в Міланській єпархії - завжди намагався сприяти міжрелігійному діалогу.

За матеріалами www.blagovest-info.ru