Очільниця відділу захисту життя ватиканської Дикастерії про роль жінки у Церкви
  • Нед, 22/04/2018 - 11:10

Виконувати служіння у Ватикані передбачає, без сумніву, дух посвяти і послуху Церкві. Про це у своєму інтерв’ю для Vatican News розповіла Заступник Секретаря Дикастерії в справах мирян, сім’ї й захисту життя Ґабріелла Ґамбіно. П’ятдесятирічна одружена жінка, мати п’ятьох дітей та фахівець з біоетики міжнародного рівня отримала призначення на цю посаду в листопаді минулого року. Вона зазначила, що в цій неочікуваній для неї місії вона старається дозволити Богові провадити нею й надіється на Його підтримку, бо не є легко поєднувати таку відповідальну працю з завданнями дружини та матері.

Ґабріелла Ґамбіно пояснила, якою, на її думку, є роль мирян у Церкві. Вона зазначила, що, подібно до Христових учнів, миряни повинні служити Церкві ґрунтуючись на особливостях власного покликання. Тому миряни, що, наприклад, у повноті живуть Таїнство подружжя й батьківства, повинні бути багатством і цінністю для Церкви.

«Наприклад, я, як мати багатодітної сім’ї, – зазначила вона, – навчилася організовувати й планувати, але, звичайно, всього не передбачиш, бо з багатьма дітьми – це неможливо. Я вважаю, що це важливо також і в сфері праці. Наприклад, відрізняти термінові справи від важливих справ, бо не все, що є терміновим, є важливим. Отже, важливо ставити на перше місце потреби людей. Я вважаю, що мій досвід подружнього життя також є корисним: чеснота терпеливості важлива теж і в цій дикастерії, де тепер проходить реформа».

Щодо ролі жінки у Церкві Заступник Секретаря Дикастерії у справах мирян, сім’ї й захисту життя зазначила, що жінка, на її думку, – це, передусім, мати. Це означає, що за своєю природою, вона здатна давати життя, не тільки біологічно, а, насамперед, морально й духовно. За її словами, дозволити жінкам увійти в Церкву, в такий контекст, як Святий Престол, у якому переважають чоловіки, означає допустити материнське начало, яке, з одного боку, допомагає зосередити увагу на темі людської вразливості, а з другого, присутність жінки, як матері, що дає життя, сприяє більшому усвідомленню того, що ми є дітьми Бога, який нас полюбив і сотворив.

Далі Ґабріелла Ґамбіно заторкнула теми біоетики, які, на її думку, тепер є найактуальнішими для Церкви. «Сьогодні Церква стоїть перед обличчям безпрецедентних викликів у сфері біоетики в цілому і, особливо, в питаннях, що стосуються захисту життя, сексуальності, подружжя і сім’ї», – сказала вона, підкресливши що в багатьох країнах світу зменшуються можливості для опрацювання концепції захисту життя і, таким чином, слід виходити назустріч викликам, породженим технологією, наукою і медициною.

Саме тому, вона вважає, що необхідно зосередити увагу на темі людської вразливості, що є ядром біоетичних міркувань.  «Потрібно, щоб вразливість була в центрі всіх вимірів людського життя, – підкреслила вона,  – але не тільки на початку й наприкінці життя, але й в його різних важливих моментах, таких як дитинство, період зародження життя, хвороба, старість».

На завершення Ґабріелла Ґамбіно зазначила, що потрібно виховувати сумління, формувати вихователів, і, насамперед, жінок, бо саме вони безпосередньо впливають на світогляд своїх дітей і чоловіків. «Цей вимір є важливим, – додала вона, – аби кожна людина була здатна захищати людське життя та звіщати безмірну цінність кожного людського життя».

Довідка: 7 листопада 2017 р. у Ватикані було повідомлено про те, що Папа Франциск призначив професора Ґабріелу Ґамбіно, викладачку біоетики та філософії права, Заступником секретаря Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя, доручивши очолити відділ у справах захисту життя. Мова йде про нове відомство Римської Курії, створене в рамках реформи, здійснюваної Папою Франциском, яке почало діяти від 1 вересня 2016 року, поглинувши компетенції та функції, які до цього часу виконували Папська Рада в справах мирян та Папська Рада в справах сім’ї.

Цей новий орган Апостольської Столиці відповідає за справи, які стосуються захисту життя, апостоляту мирян та душпастирської опіки сімей. Згідно зі статутом, його очолює Префект, якому допомагає Секретар, що може бути мирянином, та три Заступники Секретаря, якими призначатимуться миряни, що очолюватимуть відповідні три відділи: в справах мирян, у справах сім’ї та в справах захисту життя.