ОДИН ДЕНЬ, А ДВА СКАНДАЛИ
  • Втр, 30/07/2013 - 19:04

Казали колись старі люди: «В їдень день два шкандалі сі не трефлєют», але часи змінилися. Так і останній Всесвітній День Молоді мав аж два гучних медіа-скандали. І в центрі тих скандалів не більше не менше, а особа Святішого Отця. Таки, видно, сезон квашених огірків дався в знаки, а може щось іншого. Кажуть, що спека так само може затуманити чистий погляд на речі.

Якби там не було, але «проффесори» і «проффессіонали» від ЗМІ проголосили Папу новим Че Ґеварою, який закликає молодь вчиняти революційні погроми. Посипалися коментарі «експертів» і простих обивателів. Одні кляли на чім світ стоїть Католицьку Церкву і Папу, звинувачуючи Її і його в усіх смертних гріхах. Інші падали в екстаз від прогресивності і ліберальності Папи Франциска. І весь той убогий цирк крутився довкола просто сфальшованого перенесення слів Святішого Отця. Навіть деякі солідні інтернет-ресурси поспішили ту криву качку видати за істину. Хоча можна було просто зазирнути до джерел і переконатися, що Папа ні до чого подібного молодь не закликав.

Папа Франциск ясно і недвозначно закликав молодь до вуличної євангелізації, закликав підняти шум, явно вдаючись до натяку на день П’ятидесятниці, коли Дух Святий саме шумом сповістив світу про Свій прихід (див. Ді 2, 2).

«Дозвольте сказати вам, яких наслідків я очікую від Всесвітнього Дня Молоді: я надіюсь, що підніметься шум. Тут буде шум, я цілком упевнений. Тут, у Ріо, буде багато шуму, в цьому немає сумніву. Але я хочу, щоб ви дали про себе чути у ваших єпархіях, я хочу, щоб шум вийшов назовні, я хочу, щоб Церква вийшла на вулиці, я хочу, щоб ми протистояли усьому світському, усьому статичному, усьому комфортному, усьому, що пов’язане із клерикалізмом, усьому, що може змушувати нас замкнутися у самих собі. Парафії, школи, інститути створені для того, щоб виходити назовні… якщо вони не роблять цього, то стають неурядовими організаціями, а Церква не може бути такою. Нехай єпископи і священики вибачать мені, якщо хтось з вас опісля створить якесь замішання. Це моя порада. Дякую за усе, що ви можете зробити», - сказав Папа в Ріо, звертаючись до своїх земляків аргентинців.

І де тут натяк на «уличные беспорядки»?

Папа в черговий раз закликав католиків, а в даному випадку молодь, вийти з комфортного прихистку окопів і вдатися до рішучого євангелізаційного наступу на позиції секуляризму і церковного закостеніння. Звісно, що молодь схильна до молодечого максималізму, здатна і з найкращими намірами призвести до замішання, особливо там, де церковна структура закостеніла у своїй самозакоханій самодостатності. Але, направду, потрібно мати велетенську фантазію, щоб папський заклик до євангелізації витлумачити, як заклик до протиправних дій.

Ще не вляглася медія-пилюка довкола вигаданого заклику до заворушень, як ЗМІ, ну і хто би інший, як не антикатолицький ВВС, захлинулися від чергового скандалу – Папа підтримав геїв!!! І знов пішла скандальна історія без першоджерел гуляти просторами ЗМІ. Знову «експерти» і обивателі захлиналися хто від ненависті, а хто від екстазу задоволення. Відверті геї (тут маю на увазі не гомосексуалістів, як таких, а саме тих гомосексуалістів, хто свій стан вважає не тільки нормальним і бореться за гіперпривілеї, які називає правами. А тут потрібно зачислити і не гомосексуалістів, які борються за «права» гомосексуалістів) захлиналися від радості, щоб довести всім і кожному, що Папа саме їх і їхню звихненість підтримав. Хтось з цих геїв робив це щиро, хтось знав що маніпулює, а хтось просто, відробляючи гроші різних фондів і неурядових організацій, зокрема Фонду «Відродження» - найбільшого фінансувальника поширення гендерної ідеології в Україні.

Звернутися до першоджерела знову мало кому хотілося.

Бо насправді, заява Папи про геїв була чисто антигеївського характеру. Тобто, ЗМІ постаралися протрактувати слова Папи з точністю до навпаки.

На запитання про існування гей-лобі у Ватикані Папа відповів наступне: «Так багато пишуть про гей-лобі. У Ватикані я ще не зустрічав нікого, в кого на посвідчені би писало «гей». Існує відмінність між тим, щоб бути геєм, бути схильним до цього і лобіюванням. Лобіювання – це не добре. Якщо гомосексуаліст щиро шукає Бога, то хто я такий, щоб його судити? Катехизм Католицької Церкви навчає, що гомосексуалістів не слід дискримінувати; їх потрібно приймати. Проблемою не є сама схильність, проблемою є лобіювання і це стосується всякого роду лобіювання: бізнес, політичного чи масонського лобі».

Хіба це не засудження гей-активізму? Хіба не прирівняння його до масонської діяльності?

Кожен, хто має хоч мінімум розуму мав би поглянути в Катехизм, який Папа цитує. Ні фактично, ні практично Папа не сказав нічого відмінного від того, що пише в Катехизмі Католицької Церкви (2357-2359),нічого, що б відрізнялося від того, що говорили про цю тему Папи до Франциска.

Для чого ЗМІ вдалися до цих маніпуляцій? Можна хіба що здогадуватися. Але маніпуляція істиною все більше стає нормою поведінки для ЗМІ в цілому світі. А відомо хто є найнеперевершенішим маніпулятором, бо сам є батьком брехні.

І коли протести гендеристів – борців за гендерну свободу проти приїзду Папи в Бразилію – виглядали просто нещасно на фоні 3 млн. молодих католиків, який Папа зібрав на копакабанському пляжі, то очевидно, що лібералам-гендеристам потрібно було хоч якось спробувати повернути ситуацію в свою користь. А як інакше таке провернути, як не через брехню?

А на нас, католиках, лежить місія, щоб донести істину до людей. Тож доносімо її людям.

 

о.Орест-Дмитро Вільчинський