Одна з норвезьких початкових шкіл забороняє дітям співати колядки, щоб не ображати невіруючих
  • Птн, 16/12/2016 - 18:00

Одна з початкових шкіл в Норвегії стала предметом палких дискусій, після того, як мас медіа опублікували інформацію про те, що дітям в цій школі заборонили співати колядки словами, а тільки наспівувати мелодію, щоб не зранити почуттів невіруючих.

Директор школи, Frøydis Anthonsen, тепер звинувачує пресу за те, що її слова перекрутили. Згідно з публікацією в газеті Stavanger Aftenblad, перші пояснення директора були: «людина, яка не бажає отримати послання про Різдво, може сприйняти як образу словао «Різдво» ("Christmas" англійською мовою), тому що це слово асоціюється з словом «християнство».

Як пише ще одна місцева газета, The Local, всі пісні були змінені, з них винищили згадки навіть про Санта Клауса та про оленів. Крім того, слова «святкування Різдва» замінили словами «збори в грудні».

Нові пояснення директорки полягають в тому, що це був просто експеримент вчителів музики з метою дізнатися, чи можливо адаптувати різдвяні свята, хоча особливої потреби в цьому не було, тому що діти не підуть в церкву в цьому році. «В цьому році ми не підемо в церкву, ми зробимо свято в школі, а там, звичайно, ми будемо співати колядки. В наступному році ми підемо в церкву, але тільки ті діти, які захочуть туди піти».

Представники організації Human Etisk заявили, що «дуже важливо є навчати дітей християнського духу, який притаманний святу Різдва, цензурувати це свято є великою помилкою». Керівник організації Jens Brun-Pedersen вважає також, що ми маємо показати дітям, що ніхто не має монопольного права на Різдво, тому що в цій урочистості існує дуже багато елементів, притаманних різним культурам.

КМЦ нагадує, що на сьогоднішінй день кількість католиків у Норвегії зростає, а лютеран скорочується, хоча вони і лишаються домінуючою конфесією в країні.