«Одним з основних завдань матерів є те, щоб через молитву зберегти християнську родину» – владика Богдан під час Х з’їзду спільноти «Матері в молитві»
  • Пон, 17/08/2015 - 10:28

15 серпня 2015 року, в храмі святих апостолів Петра і Павла в Стрию відбувся Х ювілейний з’їзд спільнот «Матері у молитві» Стрийської єпархії. З цієї нагоди, Архиєрейську Божественну Літургію очолив Преосвященний владика Богдан Манишин, Єпископ-помічник Стрийської єпархії.

Звертаючись до присутніх з проповіддю, владика Богдан наголосив на важливості молитви матері: «Коли людина молиться, то від неї йде тепло. А там де є тепло, де зігрівається серце – там є життя. І кожна парафія має обов’язок, щоб у ній була спільнота, в якій по-особливому здійснюється молитва. Молитва, яка тримає небо, яка дає силу до життя, яка зігріває серце. І одним з основних завдань спільноти матерів є те, щоб через молитву зберегти християнську родину».

Розважаючи над євангельським читанням про нерозривність подружжя, Архиєрей зазначив: «Ісус каже, що не дозволено розлучатися. Бо дати розвід це означає звільнити людину від відповідальності за дітей, один за одного, від відповідальності за те, що жити у подружжі – це жертва. Це не є егоїзм, а дарування себе вповні… І Церква є покликана для того, щоб боронити життя, його вартості і Закон Божий щодо подружжя».

«Ми живемо у світі, де гріх стає чеснотою, а чеснота – гріхом, - продовжив єпископ. Бачимо, як гендерна політика насувається з Заходу і ми мусимо зараз стояти в обороні прав людського життя. Інститут подружжя, встановлений Богом є складовою природного права. І зараз, як ніколи подружжя стоїть перед загрозами. Це стається тому, що часто люди часто шукають у подружжі не дарування себе навзаєм, а задоволення та егоїзму».

Також, Преосвященний владика згадав про виклики тих родин, батьки яких повертаються з війни і наголосив, що у таких випадках родина є найкрашим психологом, яка знає, що таке довготерпеливість, яка вміє любити та пригорнути.

Завершуючи проповідь, владика Богдан закликав присутніх: «Сьогодні, переживаючи цей ювілей скажімо всі разом «Господи віддаємо все в твої руки. Дай нам прожити цей день, щоб ми жили, так, щоб у майбутньому не шкодувати. Дай нам жити так, щоб Ти додавав нам мудрості, любові, чистоти і милосердя. Дай нашим християнським родинам добрих покликань до монашого і священичого стану, дай нам мудрості пережити війну і не грішити. Хай Господь сьогодні всіх нас благословить і дає багато великої сили – любити!».