Одну з таємниць Туринської Плащаниці розкрито
  • Чтв, 27/04/2017 - 10:09

Вчені, які досліджують Туринську Плащаницю, все більше наближаються до відкриття істини про це чудове полотно. Вони саме підтвердили ще один дивовижний факт. Завдяки їм ми знаємо, що ця реліквія могла виникнути у ... часи Ісуса.

Уже наприкінці сімдесятих з’явилася гіпотеза, що очі людини, яку видно на плащаниці, прикривають монети. Цей стародавній звичай поховання може надати доказ часу походження полотна. Вчені дійшли згоди у тому, що округла тінь, котру видно навколо очей, має неморфологічні характеристики – не могла з’явитися, як відбиток природних тканин. Визнано, що розмір і контур підходить до монет, які використовувалися в Палестині за часів римської окупації, так званих лептонів.

Скептики, проте, закидають, що вчені, які хочуть знайти підтвердження тези, насправді шукають підтвердження своєї віри. Тому назвали результати їх досліджень ненадійними.

Що ж, отже, було знайдено на плащаниці? Відповідь принесли новітні технології. Відомий нумізмат, Агостіно Сферацца, в інтерв'ю для порталу RFC Liege визнав, що все вказує на те, що монети насправді покривали очі цього померлого і видимі елементи вказують на 29 рік – близький до часу страстей Ісуса за правління Пилата.

Незалежні одні від одних наукові дослідження прийшли до тих самих висновків. Під час рентгенографічної макрофотографії виявлено не лише наявність монет, а й фрагменти, що вказують на конкретний час. На них відчитується напис «UKAI», який, вірогідно, відноситься до слова "TIBERIOUKAIROS" – тобто з грецької "імператора Тиберія". Це переконливий доказ того, що вони з’явилися у часи правління Цезаря, намісником якого в Юдеї був Понтій Пилат.

Також, на них видно два зображення: так зв. літуус – ритуальний посох авгурів, який був ознакою їх влади в Римській імперії, а ще кубки для жертвоприношень. Ці прості ознаки говорять дуже чітко, що Туринська Плащаниця може походити з початку нашої ери і точно була створене на теренах окупованої Римом Палестини.

Експерти додають, що звичай класти монети на очі померлих у Середньовіччі вже не існував і не був відомий, а народився в єврейській культурі у давнину. Отже, з усією певністю, люди, котрі вважають, що Туринська Плащаниця була створена середньовічним художником, глибоко помиляються.

Агостіно Сферацца визнає, що дослідження автентичності, проведені вченими і фахівцями з новітніх технологій Туринського університету, а також візуалізації, створені професором Нелло Балоссіно, достатні, аби підтвердити гіпотезу про час появи полотна. "Немає сумнівів, що ці монети були створені у 29 році, у третьому році правління Понтія Пилата", – сказав нумізмат.

Можливо, у найближчому майбутньому ми пізнаємо всю правду про Туринську Плащаницю?