Одружені священники, дияконат жінок та різноманітність літургії: у французів стартував свій Синодальний шлях
  • Птн, 17/06/2022 - 15:59

Одружені священники, свячення дияконату для жінок, прозорість рішень у парафіях, більша різноманітність літургії – це лише деякі із пропозицій, що містяться в підсумку першого етапу світового Синоду про синодальність у Франції. Місцеві єпископи передали його до Ватикану, разом із пояснювальним листом. «Ще ніколи Церква у Франції не приймала настільки радикально реформаторського тексту, особливо якщо йдеться про священство», - коментує видання «Le Figaro».

Документ під назвою «Збірник синодальних синтезів» містить пропозиції із французьких єпархій, які опісля були прийняті Конференцією єпископів Франції.

Цей синтез ставить суворий діагноз стану священства у Франції: «Авторитаризм, труднощі у відносинах з жінками, ставлення більш зверхнє, ніж братерське». Висловлено пропозицію, щоб целібат священиків обирався за їх власним бажанням, «так, щоб священицькі свячення і шлюб були сумісними».

Синтез вказує на «критичну непропорційність між жінками, залученими» в житті Церкви і кількістю тих, хто має право приймати рішення. Це спричиняє «численні зранення», великі очікування і бунт. Звідти виникають «численні прохання про те, щоб жінки могли отримати свячення дияконату» та могли виголошувати проповіді. Це був би «перший крок» до того, щоб – як дехто бажає – «їх можна було б висвячувати на священників».

Окрім того, синтез закликає до більшої «різноманітності літургії» на користь Літургії Слова, з визнанням центрального місця розважанню над словом Божим. Бо хоч Євхаристія є необхідною, та її відправа може спричиняти напруження, як через незрозумілість мови, занадто складної для вірних, так і через виключення від прийняття св. Причастя гомосексуальних осіб та розлучених, котрі уклали нові подружжя.

Під час синодальних консультацій висловилось 150 тисяч католиків, тобто 10% практикуючих. Серед них було мало осіб віком 25-45 р.