Офіційна заява УГКЦ щодо руйнувань Патріаршого Собору
  • Чтв, 18/05/2017 - 22:53

Офіційна заява Української Греко-Католицької Церкви щодо руйнувань Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві через недотримання законності сусіднього будівництва та належного контролю з боку влади.

Відновлення скандального будівництва на Микільській Слобідці в Києві, що поблизу Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ, змушує нас вкотре висловити свою офіційну позицію як Церкви щодо цієї ситуації.

  1. Ми ще раз наголошуємо, що наша позиція випливає з бажання захистити Патріарший собор УГКЦ, який будували, жертвуючи свої кошти, греко-католики всього світу, від негативного впливу та руйнувань, причиною котрих є відсутність дотримання законності в будівельній діяльності. 

  2. Наша позиція залишається незмінною від тої, яку УГКЦ оприлюднила 18 липня 2016 року (http://ugcc.kiev.ua/blog/ofitsijna-zayava-ukrajinskoji-hreko-katolytskoji-tserkvy-schodo-nezakonnoho-budivnytstva-poblyzu-patriarshoho-soboru-voskresinnya-hrystovoho-v-kyjevi/). 

  3. Відновивши будівельні роботи «Сонячної рів’єри», забудовник не вів із представниками УГКЦ переговорів щодо уникнення й усунення руйнівного впливу на Патріарший собор, як рівно ж державні органи, які контролювали будівництво, не проводили щодо цього жодних експертиз. Навіть заяви столичної влади, що забудовник зменшить поверховість, – також залишилися тільки словами. 

  4. Різні закиди на адресу УГКЦ про домовленість із «УкрБудом», результатом чого стали роботи із благоустрою прибережної зони навпроти Собору, не відповідають дійсності. Ми ще раз заявляємо, що наша Церква не виступає як окрема сторона конфлікту, а вважає себе частиною місцевої громади і тому не може бути самостійним суб’єктом домовленостей. Ми рішучо відкидаємо спроби протиставити Церкву місцевій громаді. На всіх наших зустрічах з органами державної влади ми послідовно виступали за те, що будь-які перемовини слід вести з представниками всієї громади. Звертаємо увагу, що земельна ділянка, на якій здійснювався благоустрій у рамках підготовки до Євробачення-2017, не належить УГКЦ, а є у власності державного банку «Ощадбанк».  

  5. В нас викликає здивування те, що «УкрБуд» – і до викупу ділянки під двома будинками, і сьогодні – проводить будівельні та ландшафтні роботи на земельній ділянці, яка є у власності Ощадбанку. 

  6. УГКЦ продовжує обстоювати позицію, що має бути збережене цільове призначення земель довкола Патріаршого собору УГКЦ з дотриманням вимог щодо збереження пам’ятки ландшафту «Історичний ландшафт Київських гір і долини р. Дніпра», включеної до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятки ландшафту місцевого значення Наказом Міністерства культури і туризму № 58/0/0/16-10 від 03.02.2010 р. (охоронний № 2600189) з урахуванням прибережної захисної смуги в 100 метрів, визначеної законом. 

  7. Розуміючи, що в державі, в якій, на превеликий жаль, закон поки що не працює для всіх однаково, а тому імперативна «стометрова прибережна захисна смуга», замість стати аксіомою, стає підставою для дискусій, УГКЦ буде просити захисту в країн, громадяни та структури яких інвестували свої кошти в будівництво Патріаршого собору УГКЦ та бажають захистити свої інвестиції, оберігаючи Собор від руйнувань. 

  8. Щиро сподіваємося, що влада знайде ефективні важелі, для забезпечення унеможливлення руйнування Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві, спричиненого недотриманням законності сусіднього будівництва, в етичному та правовому полі.

м. Київ,

18.05.2017 року Божого.

+ Йосиф Мілян,

Голова Наглядової ради будівництва

Патріаршого центру УГКЦ