Офіційна заява УГКЦ з приводу погромів табору ромів
  • Пон, 25/06/2018 - 11:44

З великою тривогою і обуренням ми сприйняли вістку про щораз то частіші погроми ромів, які виникають у різних областях України. У цих днях сталася, мабуть, найважча трагедія, в наслідок якої є загиблий і поранені, серед яких жінки і діти.

В імені Української Греко-Католицької Церкви рішуче засуджуємо такі вчинки. Такого типу дії, ким би вони не були вчинені і якими б гаслами ці злочинці себе б не прикривали, є негідними європейського народу, дискредитують незалежну Українську державу, а відтак є справою, яка йде на користь ворогам України.

Кожний мешканець нашої країни, незалежно від своєї національної, етнічної, релігійної приналежності, повинен почувати себе гідним і повноцінним громадянином своєї держави, а державна влада повинна захищати його права і свободи, найперше право на життя, здоров’я і вільний розвиток.

Ми закликаємо державні органи прозоро і неупереджено провести слідчі дії для того, щоб встановити імена злочинців, які повинні в рамках чинного законодавства бути покараними. Закликаємо громадян України рішучо протиставитися такого типу поведінці, яка не має нічого спільного ані з християнськими, ані з загальнолюдськими правилами і нормами.

Господь наш Ісус Христос нас навчає: «Люби ближнього свого, як самого себе» (Мт. 22, 39) і, відтак, на прикладі притчі про милосердного самарянина пояснює, що цим ближнім є той, хто потребує милосердя. У цьому важливому і вирішальному періоді нашої історії саме Божий закон нехай буде фундаментом будівництва нашого спільного дому — вільної, незалежної України!

+ Святослав