Офіційне звернення єпархіального управління Стрийської єпархії УГКЦ щодо звернення пані Галини Швець, опублікованого в соціальних мережах
  • Птн, 01/09/2017 - 13:36

Розглянувши неофіційне звернення пані Галини Швець, повідомляємо про наступне.

Звинувачення отця Івана Громика, адміністратора парафії преподобної Параскевії с. Коропуж та парафії святого апостола Филипа с. Хишевичі Комарнівського деканату Стрийської єпархії УГКЦ в тому, що він відмовився сповідати покійного не підтвердилося і вважаємо, що є наклепом на священика. Встановлено, що родина покійного звернулась до о. Івана з проханням, щоб їхнього батька міг посповідати о. Семен Гупало, священик-емерит Стрийської єпархії УГКЦ, який проживає в с. Хишевичі, на що о. Іван не заперечував. На жаль, о. Семен Гупало відмовив у сповіді, аргументуючи тим, що має отримати дозвіл від о. Івана. Тим самим показав свою некомпетентність і незнання церковних канонів. З огляду на це, о. Семен Гупало є викликаний до єпархіального управління Стрийської єпархії, для того, щоб дати виразне пояснення своїм діям.

У своєму листі пані Галина звинувачує отця Івана в тому, що він вимагав гроші від родини померлого. Встановлено, що відбулася приватна розмова двох осіб: о. Івана Громика та Василя Витрикуша, сина покійного і свідків чи інших об’єктивних доказів, які б могли потвердити факт вимагання коштів у даній ситуації немає.

В мас-медійному просторі поширюється інформація про те, що о. Іван відмовив покійному в Чині похорону. Однак, сама пані Галина Швець у своєму зверненні засвідчує, що о. Іван Громик відслужив парастас за упокій душі померлого і на наступний день відбувся чин похорону.

Водночас зазначаємо, що жодних скарг до єпархіального управління Стрийської єпархії від парафіян с. Коропуж та Хишевичі у справі о. Івана Громика не надходило. Саме тому, проводячи моніторинг публікацій та звинувачень «жовтою» пресою у бездіяльності управління Стрийської єпархії не відповідає дійсності.

Для встановлення справедливості та об’єктивності у розслідуванні даної ситуації, запрошуємо осіб, які вважають себе покривдженими діями священика Івана Громика, прибути до управління Стрийської єпархії для того, щоб у розмові під протоколом були складені свідчення.

Пригадуємо, що прийом мирян в управлінні Стрийської єпархії УГКЦ відбувається щовівторка з 10.00 до 16.00 год. Обідня перерва з 13.00 до 14.00 год. Адеса: м. Стрий, вул. Шевченка, 80.